Top 5 zamenjav za cuker: kako narediti sladice okusne in zdrave?

Uffff, ta cuker… Tako je neustavljiv, da brez njega težko zamislimo okusne obroke.
Pogosto nas preganja slaba vest, ker cuker ni znan kot zdrava in koristna živila.
Razen v tortah, pecivih, piškotih, slaščicah, sladoledih in ostalih sladicah je cuker sestavina mnogih industrijsko obdelanih živil in hrane, za katero ne bi pomislili, da jo vsebuje – kot na primer slane jedi.
Prav tako ga naravno vsebujejo mnoge druge jedi: predvsem žita, sadje in korenasta zelenjava. Tako verjetno uživamo cuker več, kot smo zavedni.
Običajni cuker, ki se uživa, je bel, rafinirani cuker, proizveden iz sladkorne pese ali trsa, z velikim številom kalorij in visokim glikemičnim indeksom. Zelo hitro vstopi v krvni obtok, spodbuja izločanje inzulina in povečuje občutek lakote. Zaradi tega mnogi ljudje postanejo nagnjeni k debelosti.
Znano je, da beli cuker vsebuje veliko kalorij in ima visok glikemični indeks, njegovo uživanje pa povečuje tveganje za:
- razvoj kariesa,
- debelost,
- bolezni srca in ožilja,
- diabetes, celo
- rak.
Cuker spodbuja apetit, vendar tudi vnetne procese v organizmu. Poleg tega povzroča odvisnost.
Cuker: Kako se zadržati in spremeniti prehrano?
Okusna, zdrava prehrana brez cukra lahko zveni kot nekaj nemogočega, vendar je izvedljivo – in to brez nezaželenih učinkov!
Na srečo, obstaja t.i. naravna zamenjava za cuker v obliki različnih živil. Lahko jih dodajamo jedem, tako kot običajni cuker, ob uživanju pa se nam ni treba bati slabih lastnosti, temveč resnično uživati v okusnih in zdravih obrokih.
Vedno moramo izbirati naravne zamenjave za cuker, nikoli umetnih sladil, kot so aspartam, ciklamat, saharin, manitol, sukraloza in mnogi drugi. Dokazano je, da mnogi med njimi škodljivo vplivajo na možgane in živčni sistem ter lahko celo povzročijo vrste malignih bolezni.
Kako izbrati pravo zamenjavo za cuker? Katera sladila?
Pri izbiri sladil moramo upoštevati zdravstveno stanje organizma.
Na primer, pri prekomerni teži ali pri ljudeh z diabetesom pogosto obstajajo različne dileme, a tudi skrbi glede določenih obrokov in živil (seveda zaradi vsebnosti cukra).
Brez glede na to, ali gre za nas same, člane družine, prijatelje ali goste, moramo biti posebno previdni pri izbiri zamenjave za cuker pri diabetikih! Morajo paziti na svoje ravni cukra v krvi, poslušati nasvete zdravnikov in strogo slediti priporočilom glede prehrane in/ali zdravil. Od vseh sladil je za njih najprimernejša stevija.
Pri drugih ljudeh moramo vedno prebrati deklaracijo in biti pozorni na količino cukra, koristne pa so tudi informacije o glikemičnem indeksu. Upoštevajmo, da lahko ista živila glede na proizvajalca vsebujejo različne vrednosti.
Živila naravno bogata s cukrom
Naravni cuker lahko najdemo v mnogih živilih, najpogosteje v sadju. Sadje je običajno dovolj sladko in ga ni treba dodatno sladkati.
Suho sadje (rozine, fige, suhe slive, marelice…) je odlično in zdravo sladilo ter lahko glavna sestavina sladic. Sadje vsebuje veliko Dragocenih snovi (vitamini, minerali, antioksidanti, vlakna…), tako pomembno v prehrani, a za razliko od belega cukra ne povzroča skokov cukra v krvi.
Hrano sladimo zmerno, saj čeprav so vse te zdrave različice boljše od belega cukra, ne bi smeli pretiravati, saj preveč sladkega okusa lahko poveča željo po sladkem. Poleg tega so mnogi sladila kalorični in imajo relativno visok glikemični indeks, skoraj kot beli cuker.
1. Naravno sladko sladilo stevia
Stevia (Stevia rebaudiana) je rastlina sladkega okusa, ki ne vsebuje kalorij ali povzroča neželene učinke.
Zato je uporabna za vse, ki želijo odstraniti odvečne kilograme, in za diabetike.
- Poleg tega je uporabna za zdravje celotnega organizma:
- ugodno vpliva na delo ščitnice,
- pomaga znižati ravni cukra v krvi in
- regulira povišan krvni tlak.
Posušeni listi stevije so 40 krat slajši od cukra, njen ekstrakt pa 200 do 400 krat! Ne vsebuje kalorij in ima glikemični indeks 0. Lahko jo kupimo v prahu, tabletah, sirupu ali kot tekočino (ekstrakt).
2. Kokosov cuker primeren tudi za diabetike
Kokosov cuker izvira iz rastlinskega soka iz cvetnih popkov kokosa. Bogat je z minerali, predvsem kalij, kalcij, cink in železo.
Zaradi nizkega glikemičnega indeksa (35) je primeren za diabetike.
3. Med je odličen vir energije
Številne vrste medu imajo predvsem terapevtsko vlogo, saj so njegova zdravilna lastnost znana že dolgo.
Med je kaloričen in je dober vir energije. Kljub temu je vedno boljša izbira kot običajni cuker ker ugodno vpliva na imuniteto, ima antibakterijske lastnosti ter vsebuje veliko vitaminov, mineralov, aminokislin, encimov in antioksidantov.
4. Naravno sladke dateljne
V mnogih receptih lahko dateljne uporabimo kot odlično zamenjavo za cuker, obenem pa jedem dajejo prijeten okus. Za razliko od belega cukra, dateljne jed obogatijo z zgornje omenjenimi koristnimi snovmi. Enostavno nadomestimo navedeno količino cukra z isto količino nasekljanih dateljnov in dobimo okusno in veliko bolj zdravo različico sladice.
5. Rjavi cuker je bolj zdrav od belega
Rjavi cuker se pridobiva iz sladkornega trsa.
Za razliko od belega cukra je rjavi le delno ali splošno ne rafiniran, zato zadržuje del mineralnih snovi.
Čeprav kaloričen, je boljša izbira od belega cukra. Temnejši je, bolj aromatičen, vlažnejši in manj ali bolj lepljiv, a odličen za široko uporabo. Obstaja več vrst, na primer muscovado, demerara in melasa cuker.
Fotografija prenesena: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/christmas">Christmas photo created by azerbaijan_stockers - www.freepik.com</a>