Ksilitol – koristna zamenjava za sladkor

Čedalje več se govori o škodljivosti belega sladkorja v prehrani, saj dokazano vodi do mnogih sodobnih bolezni. Vseeno pa je za ljubitelje sladkega okusa ksilitol (xylitol) primerna zamenjava za sladkor. Kemično gledano je to sladkorni alkohol ali polialkohol (seveda, kot spojina nima nobenih lastnosti alkohola). Naravno ga je nekoliko v vlakninah mnogih vrst sadja in zelenjave, vendar se v majhnih količinah ustvarja tudi v človeškem telesu. Dobiva se iz rastlin, kot je breza, ali se proizvaja industrijsko.
Pomembna značilnost mu je, da ne povzroča nenadnega zvišanja ravni sladkorja v krvi – glikemični indeks (GI) mu je samo 7, medtem ko je GI glukoze 100. Tudi ima manj kalorij – približno 40%. Organizem ne povzroča stanje inzulinske rezistence in koristen je v prehrani za zmanjšanje telesne teže. Dodatna prednost mu je, da ne škodi zdravju zob in pomaga v boju proti bakterijam in glivicam, katerih glavna hrana je sladkor (glukoza). Zmanjšuje nevarnost nastanka okužb ušesa.
Ksiloza se v črevesju popolnoma ne absorbira, zato deluje kot prebiotik (kot topna vlakna) - služi kot hrana koristnim bakterijam v črevesju in s tem prispeva k splošnemu zdravju.
Kolagen je protein, ki se nahaja v koži in vezivnih tkivih ter je odgovoren za njihovo dobro delovanje in videz. V nasprotju z običajnim sladkorjem, ki slabo vpliva na kolagen, ksilitol lahko okrepi proizvodnjo kolagena.
Zaradi teh prednosti se ksilitol nahaja v mnogih proizvodih brez sladkorja („sugar free“): slaščicah (bonboni, žvečilni gumi, čokolade), izdelkih za nego ustne votline in hrani za diabetike. Prav tako se meni, da ksilitol poveča absorpcijo kalcija v prebavnem sistemu, kar preprečuje nastajanje osteoporoze.
Vseeno pa z količinami ne bi smeli pretiravati; dnevna količina znaša največ 400 do 430 gramov. Prevelika količina ksilitola naenkrat zaradi nepopolne razgradnje v črevesju lahko povzroči napihnjenost, vetrove in drisko.
Odlični izdelki, ki namesto sladkorja vsebujejo ksilitol, so Superfoods proteinske ovsene kaše. Glede na lasten okus lahko izberemo okus vanilije, čokolade ali borovnice. Z njimi takoj dobimo odličen lahek obrok. Kompleksni ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo, proteini in prehranska vlakna nasitnost.