Alternative belemu sladkorju

Danes v času, ko na policah naših trgovin najdemo množico različnih vrst sladkorja, kot tudi naravnih sladil, smo odkrili značilnosti nekaterih, da bi lažje sprejeli odločitev in izbrali, kaj boste odnesli domov.
Lucuma
Priljubljena pri Inkih, lucuma je sadje iz Peruja, ki se šteje za super živilo. Vsebuje betakaroten, železo, cink, vitamin B3, kalcij in beljakovine. Okus, podoben javorju, je sladek dodatek smoothijem, tortam, celo sladoledu. Symbol plodnosti in ustvarjalnosti, lucumo so smatrali za zlato Inkov in se uporablja za različne namene. Zadnje raziskave kažejo, da lucuma poleg odličnega sladila pomaga pri zdravju kože, uravnavanju ravni sladkorja v krvi in prebavi, celo bolezni srca in ožilja, ugodno vpliva na visok krvni tlak.
Okus sladkorja kokosove palme je podoben rjavi sladkor. Enostavno se topi in se uporablja namesto običajnega sladkorja za kuhanje in pripravo sladic. Vsebuje 70-80% saharoze, minerale kot so železo, kalcij in kalij, dolgoverižne maščobne kisline, polifenole, antioksidante in inulin. Glikemični indeks je nekoliko nižji od običajnega sladkorja in se giblje med 34-54, odvisno od priprave hrane in drugih sestavin v jedi. Kalorična vrednost je zelo podobna običajnemu sladkorju, vendar zaradi drugih hranil in nekoliko večje hranilne vrednosti je bolj zanimiv kot običajni sladkor.
Rižin sirup vsebuje maltotriozo, maltozo in glukozo. V tankem črevesu se maltotrioza in maltoza razgradijo na glukozo, tako da sirup iz rjave riže praktično vsebuje 100% glukoze, s čimer vpliva na raven glukoze v krvi. Kot večina rafiniranih sladkorjev ima zelo visok glikemični indeks, približno 98. Prednost je v tem, da ne vsebuje fruktoze, za razliko od običajnega konzumnega sladkorja, in vsebuje majhne količine kalcija in natrija. Nekatere raziskave govorijo o prisotnosti arzena v riževem sirupu in izdelkih, zato se priporočajo majhne količine in ne preveč pogosto.