Zakaj uporabljati kokosovo olje za kuhanje?

Kokosov oreh je splošno priljubljeno živilo, ki ga je mogoče dobiti v najrazličnejših oblikah.
- celega oreha,
- kokosovega mleka,
- kokosovega napitka,
- kokosove moke,
- kokosovih kosmičev,
- kokosovega sladkorja in
- kokosovega olja.
Kokosovo je olje v tropskih predelih eden najstarejših in najzdravijših olj ki so se uporabljala v prehrani. Uporaba je univerzalna, vendar dolgo časa ni bilo priljubljeno saj so menili, da zaradi visokega udela nasičenih maščob ni dobro za zdravje.
Vendar so novejše raziskave in znanstvene spoznaje pokazale velike vrednosti tega olja. Naravne nasičene maščobe so potrebne telesu za normalno delovanje in niso škodljive – v nasprotju z industrijskimi maščobami ki so lahko nevarne in bi se jih morali izogibati.
Kokosovo olje je hiter vir energije, ki pospešuje presnovo
Kokosovo olje je v resnici visokokakovostno živilo, ki bi se moralo uporabljati v vsakodnevni prehrani, ker ima za zdravje ljudi številne koristi.
Glavne visoko vredne sestavine so laurinska in kaprilna kislina, ki so odgovorne za številne zdravilne lastnosti tega olja.
Laurinska kislina se nahaja še samo v materinem mleku in ima intenzivne zaščitne lastnosti.
Kokosovo olje je sitno, odličen in hiter vir energije in pospešuje presnovo. Ne vpliva na raven sladkorja v krvi in izločanje inzulina, zato je v prehrani veliko bolj koristno kot uporaba ogljikovih hidratov, kar je velika prednost za vse osebe, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, pa tudi pri diabetikih.
Kokosovo olje krepi imunski in prebavni sistem
Pri prebavi poveča absorpcijo nekaterih hranil, zlasti maščobnih topnih vitaminov (vitaminov A, D, E in K), vendar tudi mineralov kot sta kalcija, magnezija in železa.
Kokosovo olje krepi imunski sistem, spodbuja proizvodnjo belih krvničk, deluje proti različnim infekcijam (bakterijske, glivične in virusne), nevtralizira škodljive snovi v telesu, lajša prebavne težave (napihnjenost, zaprtje in hemoroide) ter krepi sluznico črevesja. Lahko poviša raven dobrega holesterola.
kokosovo olje krepi kožo, lase in nohte h2
Močno antioksidacijsko delovanje odnosi se na zunanjo in notranjo rabo.
Znane so blagodejne lastnosti kokosovega olja za lase, kožo in nohte (za nego in proti staranju). Uporablja se pri različnih težavah (poškodbe, opekline, izpuščaji, ekcemi, akne, herpes, glive...), za nego ustnic in ustne votline.
Primerno je tudi za masažo, ker zmanjšuje bolečine in otekline sklepov ter pike žuželk. Seznam koristnih lastnosti je skoraj neskončen, zato je kokosovo olje zelo koristno vedno imeti pri roki v kulinariki, negi telesa in terapevtske namene.
Kako vedeti katero kokosovo olje kupiti?
Pazimo katerega olja kupujemo ker se lahko včasih zgodi da kokosovo olje namenjeno za zunanjo uporabo lahko vsebuje še druge sestavine in kot takšno se ne sme uporabljati v prehrani.
Kakovostno olje je prijetnega, blagem in nežnega vonja po kokosu. Močan in nekoliko odbojen vonj so lahko znaki nečistega olja, ampak tudi procesov kvarjenja (žganje).
Da bi bili izpucheito 0u8 pder 2wq55252vw v sicgurni, ko smo kupili kakovostni izdelek, je dober pokazatelj barva: kokosovo olje v trdem stanju mora biti belo. Sicer ni povsem čisto (lahko ima primesi nekaterih drugih olj), v nekaterih primerih lahko vsebuje plesni.
Kako shraniti kokosovo olje?
Kokosovo olje je pri temperaturah pod 23 do 25°C v trdem stanju, nad tem se topi in postane olje. Zato se včasih uporablja tudi ime kokosovo olje ali kokosova maščoba odvisno od tega v kakšnem stanju se nahaja.
Lahko ga hranimo v hladilniku, ampak tudi pri sobni temperaturi – ker je mehko in enostavno za uporabo. Za razliko od mnogih drugih vrst olj pogosto ima daljši rok trajanja in ne zahteva posebnega shranjevanja.
Kuhanje s kokosovim oljem je enostavno. Uporabljamo ga kot katero koli drugo maščobo. Poleg tropskih receptov iz tropskih krajev, se bo prilegalo tudi vsem našim običajnim živilom – soljenim in sladkim.
- Surovo olje je primerno za:
- izdelavo zdravih namazov, smetan in majonez,
- kot dodatek v peciva, torte, piškote, razne sladice,
- kot dodatek v frapee in smoothie.
Lahko ga uporabimo v trdem stanju ali, kot smo že omenili tudi v tekočem stanju.
Primerno je za vse vrste cvrtja, pečenja, dušenja in kuhanja, ker je termično stabilno in pri višjih temperaturah (kot na primer pri cvrtju) ne nastajajo škodljivi, kancerogeni spoji. Zato se ga obravnava kot enega izmed najboljših rastlinskih olj.