Zakaj je pomembno vnašati ogljikove hidrate in kateri so zdravi?

Od zadnjih nekaj let so proteini spet v modi, včasih slišimo, da so vsi proteini dobri in vsi ogljikovi hidrati slabi.
Slika, seveda, ni črno-bela, saj človeško telo potrebuje oboje. Vendar pa vsi ogljikovi hidrati niso enaki, če jih gledamo z vidika koristi za človeško zdravje. Tako se kot koristni, ali pogojno rečeno, zdravi ogljikovi hidrati, imenujejo stročnice, polnozrnate žitarice ter sveže sadje in zelenjava. Po drugi strani, slabi ogljikovi hidrati so večinoma predelane živila, ki so brez vode in hranil, vendar "namazane" s solmi, maščobami in sladkorji.
Skupna značilnost nezaželenih ogljikovih hidratov je "kalorična gostota" teh živil. Treba se zavedati, da nekatera živila v majhnem pakiranju vsebujejo veliko kalorij, ki so najpogosteje prav slabi ogljikovi hidrati. Preprosto pravilo, ki pomaga ločiti živila z malo in veliko kalorično gostoto, je prepoznati delež vode in vlaknin v njih. Več kot je vode in vlaknin, manjša je kalorična gostota nekega živila.
Primeri ogljikovih hidratov z veliko kalorično gostoto in celovito sestavo so oreščki in suho sadje. Uživanje le-teh je zaželeno, vendar je pomembno, da ne pretiravamo s količino. Po drugi strani, ogljikovi hidrati kot so sladkor, pecivo, bel kruh, prelivi ali pivo, celo predelane žitarice za zajtrk in musli ploščice nimajo bistvene hranilne vrednosti, v majhnem volumnu vsebujejo veliko kalorij in vas tako nepotrebno redijo.
Naši nasveti so naslednji:
- ne bodite suženj trženju. Proizvajalci seveda težijo k temu, da svoje izdelke predstavijo kot najboljše za vas. Raje se vprašajte, ali je vaša babica jedla čips ali kuhane krompirje? Naša telesa so rezultat dolgotrajne evolucije, med katero so se prilagajala hrani, ki je bila na voljo, in ta je bila večinoma surova in minimalno predelana. Današnja hrana je večinoma popolnoma nasprotna: preveč predelana, odvzeta večine hranil, nadomeščena s sladkorji, maščobami in soljo v neverjetno velikih količinah. Vse te živila so nam potrebna, vendar ne v takšni meri. Občasno poglejte etikete in ugotovili boste, da se sol, sladkor in maščobe nahajajo skoraj povsod, celo v izdelkih, kjer tega najmanj pričakujete (npr. kosmiči za zajtrk).
- Pomaranča ali gazirana pijača z okusom pomaranče? Kadar koli je mogoče, dajte prednost manj predelanemu živilu. Hrana, ki jo jeste, bi morala izgledati resnično, podobno tisti, ki je bila nabrana, izpuljena ali izkopana iz zemlje
- kupujte kar največ na tržnicah. Tam je vsa hrana večinoma surova in to so najzdravši ogljikovi hidrati. Plus: če veste, da je bila pridelana blizu, to pomeni, da je sveža, dohodek pa gre lokalnemu kmetu. Vsak letni čas ima svoje favorite. Zakaj bi kupovali jagode novembra?
- če radi zahajate ven, vseeno pripazite, da manj jeste v restavracijah. Hrana tam je navadno obilnejša, kot jeste doma, če ste na dieti, je vaš značaj pred velikim preizkusom. Jedilniki, ki jih Hrvati radi jedo v restavracijah, običajno pridejo s velikimi porcijami kruha, ki je, na žalost, prevečkrat slabe kvalitete tj. odvzet skoraj vseh hranilnih vrednosti. Vprašajte se: ali bom hitreje pojedel tri kose kruha ali tri sklede ovsenih kosmičev? Če je odgovor pritrdilen, je velika verjetnost, da vnesete preveč "praznih" kalorij, ki nimajo druge funkcije, kot da vas postopoma redijo.
- na kratko: ogljikovi hidrati in dieta gredo skupaj, vendar je pomembno vedeti, katere ogljikove hidrate jeste, kdaj in v kakšnih količinah. Če napolnite krožnik z ogljikovimi hidrati z nizko kalorično gostoto, bo vaša prehrana zdravša, vaša postava, ki si jo želite, pa ohranjena.