Začinite praznično tradicijo

Začinite praznično tradicijo

Purica je klasika na praznični mizi. In to je povsem v redu, popolnoma je naravno, da vsako leto ob istem času želimo ponoviti meni, ki ga dobro poznamo, se spomniti okusov, ki nam vliva varnost, odkar se spominjamo.

Vendar, če ste med tistimi, ki tradicijo radi naredijo vsaj nekoliko svojo, vedno lahko dodate majhne intervencije v pričakovan obrok. Za mene je to ta kombinacija dveh vrst gorčice (Dijon in Estragon) okrepljena z dimljeno rdečo papriko in timijanom, ki je purikovi hrustljavi koži dala novo aromo. In tudi širi neustavljiv vonj, medtem ko se purica peče.

Prav tako, ržena moka je poglobila okus mlincem. Na prvi pogled, gre za znan in preprost, staromoden obrok na krožniku, toda spet, vsak grižljaj nekako preseneča. Poleg tega se je gost omak iz gob v sojini smetani (spet smo stopili izven običajnega) popolnoma uskladil z rženim partnerjem.

Kot četrta sestavina celovitega menija, se je našla lahka, sveža solata, ki s kislo noto iz jabolčnega kisa povišuje ostale obroke. Laneno in konopljino olje v solati prav tako odstopata od stereotipov, ob dodatku konopljinih semen pa smo dobili povsem novo različico zelene solate.

Zato, razmislite o svojem prazničnem kosilu vnaprej. Upoštevajte, da bo za pripravo potrebovala več časa, praznična miza se redko reši v 20 minutah. Vendar je najpomembneje, da pravočasno oblikujete vaš majhen dodatek tradiciji.

Purica v gorčici z korenčkom, rženimi mlinci, gobovo omako in zelenimi solatami

Čas kuhanja: 4 -5 ur, vendar je odvisno od velikosti purice (+ čas za odtajanje purice in stajanje preko noči v soli)

SESTAVINE: 

1 purica (približno 3 kg)

Encian Himalajska sol

1 žlica dimljene rdeče paprike

3 žlice sladke rdeče paprike

1 žlica Dijonova gorčice

3 žlice Estragonove gorčice

Sveže mlet poper

Suhi timijan

1 jabolka

Svinjska mast

3 rumene korenčke

3 oranžne korenčke

2 manjši glaviči čebule

4 klinčki česna

Rženi mlinci

150 g ržene moke

150 g polnozrnate moke

2 dl vode

Gobova omaka

500 g zlatih šampinjonov

4 dcl Alpro soja smetana

1 majhna glavica čebule

1 žličica dimljene rdeče paprike

1 žličica gobovega prahu

Encian Himalajska sol

 

Salata

Zelena in rdeča solata

Baby rdeča blitva

Baby špinat

Rukola

Superfoods Bio semena konoplje

Encian Bio Laneno olje

Encian Bio Konopljino olje

Encian Bio Jabolčni kis

Encian Himalajska sol

 

POSTOPEK PRIPRAVE: 

1. Purico odtajajte (če je zmrznjena), očistite, odstranite notranjost in sperite z vodo. Posušite in jo nato natrite s soljo od znotraj in zunaj. Pustite, da ostane čez noč v soli (v hladilniku).

2. Pomešajte dve vrsti moke z vodo in zgnetite testo. Razdelite v tri kroglice, vsako zvaljajte tanko na pomokani površini. Vsak del testa postavite v suh pekač, nato pecite pri 200 stopinjah, 10-15 minut (odvisno od pečice). Suhe mlince ovijte v krpo.

3. Pomešajte dve vrsti rdeče paprike in dve vrsti gorčice. Purity potresite z mešanico rdečih paprik, potresite s poprom in jo nato natrite z mešanico gorčic. Na koncu jo potresite s suhim timijanom. V notranjost vstavite olupljeno jabolko.

4. V pekač postavite 2 žlici svinjske masti, nato jo v pečici segrejte na 220 stopinj. V manjši posodi segrejte približno 5 žlic masti. Purico postavite na hrbet v pekač in jo prelijte z vročo maščobo. Okoli nje razporedite korenčka, razpolovljene češnjeve čebule in cele klinčke česna. Postavite vse v pečico.

5. Po približno 40 minutah iz pečice vzemite purico, prelijte jo s sokom iz pekača in jo obrnite na prsi. Dodajte približno 2 dl vode v pekač in pokrijte z aluminijasto folijo. Ne pokrivajte purice popolnoma s folijo, samo nežno pokrijte, da zrak lahko prehaja. Zmanjšajte temperaturo na 180 stopinj in purico vrnite v pečico. Občasno vzemite ven in prelijte s tekočino iz pekača. Čas pečenja je odvisen od teže purice, toda na splošno velja, da se peče toliko ur, kot tehta. Proti koncu odstranite folijo in pustite, da se popraži, zadnjih 15 minut približno.

6. Pol ure pred koncem pečenja purice očistite šampinjone in jih narežite na rezine. Kratko prepražite čebulo, nato ji dodajte gobov prah, dimljeno rdečo papriko in šampinjone ter prihajte približno 10 minut. Na koncu dodajte sojino smetano, premešaj

7. Mlince natrgajte in jih prelijte z vrelo in slano vodo. Potopite jih do 5 minut, nato jih odcedite. Iz pekača vzemite purico in jo postavite na krožnik, na njeno mesto postavite mlince in jih premešajte s tekočino iz pekača. Pekač vrnite v pečico za nekaj minut, nato vse vzemite ven.

8. Pomešajte različne vrste solat. Solite, potresite s konopljino in laneno oljem, dodajte jabolčni kis in vse dobro premešajte. Nato potresite s semeni konoplje in spet premešajte.

9. Na večji krožnik postrezite purico z mlinčki in korenčkom. Meso, zelenjava ali mlinci, po želji, prelijte z omako iz šampinjonov, s solato pa servirajte ob strani.

Opomba: Če vam po naključju ostane purice, drugi dan jo lahko narežete na majhne koščke in iz nje pripravite solato ali sočen sendvič.

 

 

 

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Verjamemo v

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuSkrb za planet
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Skrb za planet
    letno proizvedemo
    30.000kW
    iz lastne sončne elektrarne
  • Inovativnost
    letno recikliramo
    7.500kg
    papirja