X razlogov, zakaj zamenjati škatlo zdravil s kurkumo!

X razlogov, zakaj zamenjati škatlo zdravil s kurkumo!

O kurkumi se veliko govori in piše, in obstajajo številni razlogi: ta zanimiva rastlina res ima številne hvalevredne lastnosti, ki prispevajo k zdravju. Tako lahko rečemo, da z redno uporabo postopoma lahko zavržemo škatlico zdravil! Jemanje zdravil se pogosto jemlje preveč lahkotno, dejansko pa morda niso nujno potrebna. Z zdravim življenjskim slogom in prehrano lahko veliko storimo za svoje zdravje. Zdrava prehrana pomeni raznolikost, pri čemer v ničemer ne smemo pretiravati. Poleg osnovne izbire zdravih živil ta raznolikost vključuje tudi vredna živila, kot je kurkuma.

Znanstveno ime kurkume Curcuma longa, in pripada isti družini kot ingver: Zingiberaceae. Ta večna zeliščna rastlina izvira iz Azije, kjer se že tisočletja uporablja v prehrani, tradicionalni medicini in za barvanje tkanin. Kot živilo in začimba se uporablja zadebeljen koren (rizom). Lahko se je surovo ali v prahu. Prašek je intenzivne oranžno-rumene barve, ki daje barvo jedem in pijačam. Aroma in vonj sta nenavadna; nekoliko pikantna in grenka, opominja na mešanico ingverja, pomaranče, mošusa, gorčice in zemlje.

Kurkuma vsebuje več kot 100 kemijskih spojin (fitokemikalij). Vsebuje približno 60 do 70% ogljikovih hidratov, 6 do 8% beljakovin, 5 do 10% maščob, 3 do 7% mineralov, 2 do 7% prehranskih vlaken, 3 do 7% esencialnih olj in 1 do 6% kurkuminoidov. Med kurkuminoidi je najpomembnejši kurkumin, odgovoren za izrazito rumeno barvo, kar je še pomembneje, ima izjemne zdravstvene koristi.

V sestavi kurkume se nahajajo vitamini (B1,B3, B6, C, E in K), minerali (fosfor, kalij, kalcij, magnezij, mangan, železo, baker, cink in selen), aminokisline in maščobne kisline. Vsebuje celo 34 esencialnih (eteričnih) olj z visoko terapevtsko vrednostjo.

Veliko teh spojin je odgovornih za delovanje pri vseh telesnih sistemih. Zato je recommendatrano kurkumo vključiti v vsakodnevno prehrano. Deluje proti bakterijam, glivam in virusom; krepi imunost, daje energijo, pospešuje metabolizem in krvni obtok, čisti kri od škodljivih snovi, ščiti telo pred različnimi težavami in boleznimi, deluje protivnetno in analgetično. Zato pri številnih težavah lajša bolečine.

Kurkuma se izredno ceni za preprečevanje in lajšanje različnih vnetnih stanj, saj se kronična vnetja povezujejo z različnimi sodobnimi boleznimi. Uporablja se pri artritisu, vnetju mehurja in vnetju trebušne slinavke, osteoporozi, revmatoidnem artritisu, ulceroznem kolitisu, Chronovi bolezni, fibromialgiji…

Antioksidativne snovi ščitijo telo pred staranjem in poškodbami na celični ravni, s tem pa tudi pred številnimi boleznimi. Tako kurkumin ne le ščiti, ampak tudi povečuje aktivnost antioksidativnih encimov lastnega telesa.

Kurkuma ugodno vpliva na delovanje in zdravje celotnega prebavnega sistema. Uporablja se pri slabi prebavi, napihnjenosti, težavah z žolčem, jetri, trebušno slinavko… Pomembna je tudi za dihalni sistem in lajša prehlad, gripo, bronhitis, astmo...

Spodbuja nastajanje nevrotrofičnega možganskega faktorja (BDNF), proteina, ki se proizvaja v možganih. Povišane ravni tega lahko izboljšajo sposobnost učenja in spomin, pomembne so za nastajanje novih nevronov. Zmanjšane količine te snovi so bile opažene, na primer, pri depresiji in Alzheimerjevi bolezni. Priporoča se pri nevroloških boleznih (multipla skleroza, demenca, Alzheimerjeva bolezen, posledice kapi…). Kurkuma je lahko veliko pomoč pri stresu in depresiji.

Kurkuma uravnava krvni tlak, hormone, Stopnje sladkorja in holesterola v krvi, ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, kot so kap in srčni napad. Priporoča se v dietah za hujšanje.

Menijo, da kurkumin lahko deluje na molekularni ravni in prispeva h preprečevanju nastajanja rakavih celic, zato je odlična pomoč v preprečevanju in boju proti raku. To zlasti velja za rak dojke, prostate, pljuč, debelega črevesa, trebušne slinavke in multiplega mieloma. Lahko celo ublaži stranske učinke kemoterapije.

Kurkuma lajša ožgane, spodbuja celjenje ran, vnetne procese na koži in psoriazo (se lahko uporablja za obloge).

Kurkuma v hrani je nepogrešljiva sestavina številnih azijskih jedi, ki jim daje značilno barvo, aromo in vonj. Kurkuma je odlična začimba za različne slane in sladke jedi. Lahko jo dodajamo juham, enolončnicam, omakam, solatam, prilogam, glavnim jedem, pa tudi desertom. S svojimi lastnostmi ščiti hrano pred škodljivimi mikroorganizmi in pokvarjenostjo, zato je primeren dodatek marinadam za ribe in meso. Poleg tega nevtralizira neprijetne vonje.

Priljubljene so tudi pijače s kurkumo: čaj, mleko, smoothiji… Po okusu lahko enostavno pripravljamo lastne kombinacije.

Priporočen odmerek kurkume  je 1 čajna žlička na dan. Kurkumin se težko absorbira v krvni obtok, zato je koristno dodati črni poper in/ali nekaj maščobe v jedi in pijače s kurkumo.

Če se jemlje v priporočenih količinah, kurkuma običajno ne povzroča neželenih učinkov. Ker upočasni strjevanje krvi, kar je v mnogih primerih koristno, je treba biti previden pred kirurškimi posegi in pri jemanju zdravil s takšnim delovanjem.

Previdni morajo biti ljudje, ki imajo težave povezane z estrogenom (nekatere vrste raka dojke, maternice…).

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Verjamemo v

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuSkrb za planet
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Skrb za planet
    letno proizvedemo
    30.000kW
    iz lastne sončne elektrarne
  • Inovativnost
    letno recikliramo
    7.500kg
    papirja