Vse dobrobiti pšeničnih in ovsenih otrobov

Uživanje večjega števila otrobov ali celih žit lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni. Otrobi lahko dodate v pečene izdelke namesto 1/4 moke, jih vmešate v jogurt, juhe, smoothie pijače ali jih skuha v mleko. Pšenični in ovseni otrobi ponujajo različne zdravstvene in prehranske prednosti, zato lahko oba vključite v svojo redno prehrano.
Vrsta in vsebnost vlaknin
Pšenični otrobi ponujajo več vlaknin kot ovseni, vendar je vrsta vlaknin v teh dveh vrstah otrobov različna. Pšenični otrobi so sestavljeni iz več kot 90% netopnih vlaknin, medtem ko je v ovsenih otrobov 50 -60% vlaknin netopnih. Topne vlaknine, kot je tista v ovsu, absorbirajo vodo in tvorijo gel v prebavnem traktu, medtem ko netopne vlaknine povečajo maso brez absorpcije vode.
Glavni minerali
Obe vrsti otrobov vsebujejo velike količine vseh esencialnih mineralov, razen kalcija. Čeprav ovseni otrobi vsebujejo več fosforja, celo 69% dnevnih vrednosti v primerjavi s 59% v pšeničnih otrobov, pšenični otrobi vsebujejo kalij, cink, železo, selen, mangan, baker in magnezij. Fosfor in magnezij potrebujemo za tvorbo DNA in močnih kosti, mangan pa za predelavo holesterola. Tako ovseni kot pšenični otrobi so hrana brez natrija. Kalij pomaga pri nadzoru krvnega tlaka, cinka in bakra pa pomagata pri ohranjanju zdravega imunskega sistema, medtem ko selen deluje kot pomemben antioksidant.
Vsebnost vitaminov
Pšenični otrobi ponujajo več niacina, riboflavina in vitamina B-6 od ovsenih otrobov, ki vsebujejo več tiamina, pantotenske kisline in folata.
Zdravstvene koristi
Pšenični otrobi so še posebej koristni za prebavne težave, saj netopne vlaknine lahko pomagajo pri zbiranju blata ter omejujejo tveganje za zaprtje in druge prebavne težave. Ovseni otrobi, z visoko vsebnostjo topnih vlaknin, vam lahko pomagajo bolje nadzorovati raven sladkorja v krvi. Študija, objavljena v "European Journal of Clinical Nutrition" septembra 2011, je pokazala, da uživanje 6 gramov topnih vlaknin na dan iz ovsenih otrobov pomaga zmanjševati raven holesterola in trigliceridov ter omejuje količino energije, tako da potencialno olajša ohranjanje zdrave teže.