Vaša črevesja vam bodo hvaležna za to okusno pijačo

Vaša črevesja vam bodo hvaležna za to okusno pijačo

Što je kombucha?

Kombucha(Kombuča) je vse bolj priljubljena pijača, za katero ste morda že slišali, vendar je morda niste poskusili ali ne veste natančno, kaj je. V eni povedi, kombucha je fermentirana brezalkoholna pijača narejena iz osnove čaja, bakterij, kvasovk in sladkorja.

Ker je kombucha fermentiran čaj, boste dobili koristi čaja (zdrava je in polna antioksidantov), kot tudi potencialne probiotike, ki lahko pomagajo pri zdravju črevesja. Kombucha vsebuje mlečnokislinske bakterije in verjame se, da bi te bakterije lahko potencialno ponujale probiotične koristi.

 

Kar se okusa tiče, je kombuča sladka, vendar ne preveč, gazirana je in ima pridih kofeina ter blag okus kisa. Zaradi drugih sestavin, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo kombuche, je pijača lahko precej sladka in brez veliko sladkorja. Nekatere kombuche so narejene z dodatkom sadnega ali zeliščnega soka - na primer limoninega soka, jabolčnega soka ali ingverja - za dodaten okus in sladkost.  

 

Kako se dela?

Za proizvodnjo kombuche, sladkani čaj je kombiniran s simbiotsko kulturo bakterij in kvasovk, imenovano SCOBY. Skupaj s kvasovkami bakterije odstranijo večino sladkorja iz čaja - kar nastane mehurčkasti fermentiran čaj, ki postane kombucha. Ena od prednosti kombuche je, da je precej nizkokalorična in v glavnem brezalkoholna, čeprav obstajajo tudi alkoholne različice. Večina kombuč ima samo 10 do 80 kalorij na steklenico.

 

Zdravstvene prednosti kombuche

Ko slišite za kombucho, boste slišali veliko o probiotikih. Vendar znanost ni prepričana, ali kombuča naravno vsebuje probiotike, čeprav mnoge kombuče dodajajo probiotike pijači med predelavo.  

Ena stvar je prepričana: kombucha se ponaša s polifenoli zaradi osnove čaja. Polifenoli delujejo kot močni antioksidanti v telesu in zmanjšujejo vnetje, vzrok mnogih kroničnih bolezni.  

 

Kako izbrati kvalitetno kombucho

Pri izbiri kombuche bi morali upoštevati nekaj stvari. Najprej pri izbiri kombuche, temnejša kot je steklenica, tem bolje. To je zato, ker so probiotiki poškodovani, če so dlje časa izpostavljeni svetlobi. 

Nato si oglejte oznako prehranskih dejstev. Idealno bi bilo, da želite kombucho z majhno količino sladkorja, ki je potrebna za proces fermentacije. Našli boste pijače iz kombuche z le 8 grami dodanega sladkorja na pločevinko 330 ml.  Če so vam pomembne žive kulture in/ali probiotiki, jih poiščite na seznamu sestavin.

Nekatere kombuche so sladkane z sladkornim alkoholom. Nekateri ljudje zaradi tega doživljajo prebavne težave. Če ste med njimi, izogibajte se tem sestavinam. 

Tudi, ne skrbite, če vidite, da kaj plava v vaši pijači. Pri nakupu kombuche je prisotnost plavajočih delcev popolnoma normalna. Vendar, se izogibajte kakršnimkoli delcem črne, zelene ali plesnivega videza.

 

Kdo bi moral izogibati pitju kombuche

Upoštevajte, da večina kombuch vsebuje majhno količino alkohola. Vsakdo z zgodovino odvisnosti od alkohola bo verjetno želel izogniti se pijači. Kombucha prav tako ni dobra izbira za nosečnice ali doječe matere zaradi vsebnosti alkohola v pijači, kot tudi zaradi dejstva, da nekatere kombuche niso pasterizirane.  

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Verjamemo v

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuSkrb za planet
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Skrb za planet
    letno proizvedemo
    30.000kW
    iz lastne sončne elektrarne
  • Inovativnost
    letno recikliramo
    7.500kg
    papirja