Tekoča magija v obliki jabolčnega kisa

Od vračanja sijaja las do blaženja sončne opekline, jabolčni kis je bolj ali manj tekoča magija - toda še je koristnejši ravno v vaši kuhinji, kamor tudi spada. Da bi vas spremenili v oboževalce jabolčnega kisa, kakršni smo tudi sami, predstavljamo osem naših najljubših načinov uporabe njegove super moči.
Zato obrišite prah s tiste steklenice v vaši shrambi ali takoj pojdite kupit novo! :)
-
Ub lažite vnetje grla
Pripravljamo eliksir za blaženje vnetja grla z enakimi deli jabolčnega kisa in medu (in kančkom kajenskega popra), ki jih vmešamo v toplo vodo. Pravzaprav nam je okus začel toliko všeč, da ga pogosto pijemo takoj zjutraj ali sredi popoldneva, tudi ko ne moramo zdraviti draženega grla.
-
Uporabite ga namesto limone
Tako limonin sok kot jabolčni kis sta kisla in zato lahko eden drugemu služita kot zamenjava v prelivu za solate. Radi pripravimo preprost preliv samo iz limoninega soka in olivnega olja, toda če nam zmanjka limon, lahko posežemo po jabolčnem kisu, da bi zelenjavi dodali to živahnost, ki jo iščemo.
-
Uporabite ga namesto balzamičnega kisa
Ko smo že pri solatah, jabolčni kis se lahko uporabi tudi namesto balzamičnega kisa. Balzamični kis je razkošen in saden z prijetnim trpkim okusom. Zato je najboljša zamenjava zanj jabolčni kis, z blagim okusom jabolka in podobno naravo začimb.
Bonus: jabolčni kis je običajno veliko cenejši in ne bo spremenil barve hrane, ki jo dodajate. Zato ohranite zeleno barvo zelenjave z jabolčnim kisom.
-
Dodajte ga v vodo, ki vre, ko pripravljate trdo kuhana jajca
Naj vaša trdo kuhana jajca od zdaj ne počijo! Dodajte žlico jabolčnega kisa v vodo, ko kuhate jajca, da preprečite razpokanje teh lepih lupin. To pa priporočamo samo za svežja jajca, ker so starejša jajca že alkalnejša od svežih (namesto tega uporabite sodo bikarbono za starejša jajca).
Tukaj ne gre samo za estetiko: ne želite, da bi beljak puščal iz lupine ali da bi voda vdrla noter in pokvarila vaš trdo kuhani izdelek.
-
Naredite ga skrivno sestavino v vaši ameriški solati iz zelja (angleško coleslaw)
Objavljamo svetu svojo skrivno sestavino solate iz zelja, ki pa niti ni velika skrivnost. Jabolčni kis je popoln v solati iz zelja, ker blaga sladkost jabolka in trpek okus dopolnjujejo hrustljavo zelje in drugo zelenjavo. Želite še bolj okrepiti okus jabolka? Dodajte v solato tudi prava jabolka.
-
Dodajte ga v omako za jedi z žara
Z dodajanjem jabolčnega kisa v vašo omako za žar boste uravnotežili lepljivi, sladki okus in teksturo melase. Ne verjamete nam? Obstaja nekaj različnih receptov za nepremagljive omake za žar, ki bodo spremenili vaše mnenje. Dodajte malo začimb in malo toplote in dobili boste popolno omako za raztrgano svinjino (angleško pulled pork).
-
Marinirajte meso v kisu
Z mariniranjem mesa v jabolčnem kisu ga lahko zmehčate, vendar pazite, da ne dodate preveč kisa in ne marinirate mesa predolgo (za kislo, zato dolgotrajna izpostavljenost lahko razgradi vlakna v mesu in jo spremeni v kašo). Tudi ne marinirajte mehke morske hrane v kisu, ker jih boste tako skuhali!
- Poskusite dodati začimbe in zelišča v skodelico kisa, nato pustite meso v tej mešanici čez noč.
- Uporabite ga za domače kisle kumarice
Zdi se, da je beli kis klasično sredstvo za pripravo domačih kislih kumaric. Toda kaj pravite na kislino, pripravljeno z našim ljubim jabolčnim kisom? Dodaja trpkost, seveda, toda tudi dobrodošlo dozo sladkosti vašim kislim kumaricam.
Upamo, da se bo tista steklenica jabolčnega kisa, ki ste jo skrivali zadaj v omarici, z našimi predlogi za uporabo preselila v njegov sprednji del in v vaša obroka, seveda. :)