Soda kot alternativa kvasu in pecilnemu prašku

Soda kot alternativa kvasu in pecilnemu prašku

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat, bel kristalni prah, ki je naravno alkalen, vsebuje pa širok spekter uporabe, od ugodnega sredstva za čiščenje gospodinjstva do tega, da je soda pogost in tradicionalni izdelek, ko gre za pripravo jedi in sladic.

Ali se soda lahko uporablja namesto pecilnega praška in kvasa? Lahko!

Soda bikarbona se aktivira, ko se kombinira s kislo sestavino in tekočino, omogoča, da se testo dvigne in postane puhasto.

Zato v receptih, ki vključujejo sodo bikarbono, mora biti tudi kisla sestavina, kot je na primer limonin sok, mleko v kombinaciji z ocetom, itd.

V nasprotju s sodo bikarbono je pecilni prašek popolno sredstvo, kar pomeni, da vsebuje tudi kislino, ki je potrebna za dvig testa.

Kdaj uporabiti katero sestavino?

Soda bikarbona se uporablja v receptih, ki vključujejo tudi kisle sestavine, kot so citrusi, kisla smetana, itd.

Nasprotno, pecilni prašek se običajno uporablja, ko recept kot sestavino ne vsebuje kislih sestavin, saj prašek že vključuje potrebno kislino.

Nekateri recepti lahko zahtevajo tako sodo bikarbono kot pecilni prašek.

Za situacije, ko vam zmanjka pecilnega praška, je soda bikarbona idealna alternativa, ki jo boste vključili v mešanico, toda pazite, da vključite tudi dodatno kislino, da bo opravila svojo funkcijo.

Prav tako je idealno razmerje 1:2, tj. čajna žlička sode bikarbone nadomesti 2 čajni žlički pecilnega praška.

V nadaljevanju preberite recept za kruh s sodo bikarbono:

SESTAVINE

PRIPRAVA

  1. Segrejte pečico na 180 stopinj.
  2. Posodo, v kateri spečete kruh, namastite in pomokajte ali premažite s pekačem za peko.
  3. Vse suhe sestavine dobro premešajte, nato vmešajte tekoče sestavine in mešajte, dokler se vse sestavine ne združijo.
  4. Nato zgnetite testo in oblikujte kroglo. Če je testo mokro, dodajte še malo moke.
  5. Kroglo testa posujte z moko, postavite na pekač in prerežite globok križ na sredini, ki vam bo omogočil, da se kruh enakomerno speče.
  6. Kruh postavite v predhodno segreto pečico za 30 minut.

 

Nasveti & triki:

  • Če prstohvat sode dodamo v marinado, bo meso mehkejše.
  • Če nam je jed postala prekisela, lahko dodamo prstohvat sode, ki bo nevtralizirala kislost.
  • V vodo za namakanje stročnic dodajamo malo sode bikarbone, ki bo hitro omehčala.
  • Če v vodo, v kateri kuhamo zelenjavo, dodamo malo sode, bo zelenjava obdržala lepo barvo.
  • Z malo sode se bo čebula hitreje pražila.

 

Povezani proizvodi

Soda bikarbona 1kg
2,45 
List
Mi vjerujemo

Verjamemo v

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuSkrb za planet
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Skrb za planet
    letno proizvedemo
    30.000kW
    iz lastne sončne elektrarne
  • Inovativnost
    letno recikliramo
    7.500kg
    papirja