Soda bikarbona za umiritev želodca!

Soda bikarbona za umiritev želodca!

Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je zelo priljubljena zaradi svojih številnih koristnih lastnosti in širokih možnosti uporabe. To je ekološko sprejemljiv izdelek, odličen za čiščenje doma, uporaben v vrtnarstvu in naravni negi telesa. Sodo lahko uporabljamo pri kuhanju, pa tudi za ohranjanje in izboljšanje zdravja.

Soda bikarbona kot zdravilo? Res je, soda je zelo koristna pri različnih težavah, vendar ni vsemogoče zdravilo za vse bolezni, kot se včasih predstavlja. Na njo bi morali gledati kot na odlično pomožno sredstvo, ki nam lahko pomaga v različnih situacijah. Eno najpomembnejših lastnosti sode je alkalna reakcija, zato je lahko koristna za celotno telo, saj na splošno zmanjšuje kislost, ki vodi do neravnovesja in lahko pospeši razvoj številnih bolezni.

Soda je zelo učinkovita za blaženje različnih prebavnih motenj, še posebej koristna za želodčne težave ki se lahko manifestirajo kot nelagodje, napihnjenost, slabost, zgaga, podrigivanje … Vzrok jim lahko gastritis, razjeda na želodcu ali dvanajstniku, žolčni kamni, počasna prebava, nosečnost ... Pogosto jih povzroča preveč sladke, začinjene, mastne, vroče ali hladne hrane. Včasih težave lahko povzročijo tudi nezmožnost prenašanja nekaterih živil (intoleranca), prenajedanje ali kombinacija živil, ki nam ne ustreza. Vzrok so lahko določene vrste zdravil, alkohol, kajenje, stres in sladke in gazirane pijače. Mnoge od teh težav so povezane s prenatrpanostjo kisline v želodcu, kar lahko povzroči neprijetno zgago, ki se kaže kot občutek nelagodja, pekoče občutke, pečenje in v hujših primerih bolečine.

Za hitro in preprosto pomoč pri zgoraj omenjenih želodčnih težavah bo pomagala soda bikarbona. Takoj bo nevtralizirala kislino in olajšala prebavo hrane ter zmanjšala napihnjenost. Najbolje je, da v 1 dl postavimo pol čajne žličke sode (največ eno) in dobro premešamo, da se raztopi. Raztopine ne smemo piti naenkrat, ampak malo po malo, v majhnih požirkih. Če jo vzamemo naenkrat, lahko povzročimo vetrove, včasih tudi drisko. Ker pride do reakcije nevtralizacije kisline, bo olajšanje zelo hitro nastopilo. Po potrebi lahko postopek ponovimo vsakih nekaj ur.

Za olajšanje prebave hrane lahko sodo kombiniramo tudi z jabolčnim kisom ali limoninim sokom. V kozarec vode damo pol čajne žličke sode, dodamo eno čajno žličko kisa ali soka. Prišlo bo do burne reakcije, in ko se ustavi, lahko popijemo pijačo.

Soda bikarbona se pri zdravljenju želodčnih težav ne priporoča kot dolgotrajna terapija. Ne bi je smeli jemati dlje od dveh tednov. Imeti moramo v mislih, da na dan ne smemo vzeti več kot 3½ čajne žličke sode. Pretiravanje pri količini lahko povzroči slabost, krče, drisko in otekanje nog. Dolgotrajno pretiravanje s sodo bikarbono lahko povzroči pomanjkanje kalija in klorida ter povečanje natrija v krvi, kar poveča krvni tlak. Lahko poslabša bolezni srca in ledvic ter povzroči šibkost in krče v mišicah. Poleg tega lahko na koncu poveča nastajanje želodčne kisline.

Najprej bi morali odkriti vzrok svojih težav, do takrat pa lahko soda izjemna in hitra pomoč. Če težave ne minejo in ne moremo odkriti vzroka, se moramo nujno posvetovati z zdravnikom. Prav tako bi morali zdravniški nasvet poiskati nosečnice, doječe matere in kronični bolniki. S prevzemanjem sode morajo biti previdne tiste, ki trpijo za povišanim krvnim tlakom. Sode ne damo otrokom, mlajšim od pet let.

Povezani proizvodi

Soda bikarbona 1kg
2,45 
List
Mi vjerujemo

Verjamemo v

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuSkrb za planet
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Skrb za planet
    letno proizvedemo
    30.000kW
    iz lastne sončne elektrarne
  • Inovativnost
    letno recikliramo
    7.500kg
    papirja