Rdeča riža - zmanjšajte holesterol in izboljšajte cirkulacijo

Zagotovo ste že slišali ali vsaj nekaj slišali o pomembnosti holesterola v krvi. Toda ali sploh veste, kaj je holesterol?
Holesterol je pomemben za tvorbo hormonov nadledvične žleze in spolnih hormonov. Varuje našo kožo in jo dela odporno.
Pomemben je za:
- delovanje možganov,
- tvorjenje žolčne kisline,
- tvorjenje spolnih hormonov in
- hormonov nadledvične žleze.
Vendar pa lahko v prevelikih količinah v krvi povzroči zamaščenje krvnih žil, bolezen in nažalost tudi smrt.
Obstajata dve vrsti holesterola:
- HDL holesterol: predstavlja visoko gostoto delcev. Poznan je kot dober, zaščitni holesterol.
- LDL holesterol: predstavlja nizko gostoto delcev. Poznan je kot škodljiv (slab) holesterol.
Seveda, celoten povišan holesterol ne mora biti slab za zdravje. Vse je odvisno od razmerja, tj. stopinje dobrega in slabega holesterola.
Pomanjkanje dobrega holesterola (HDL) lahko:
- poveča tveganje za nastanek nekaterih vrst raka,
- slabo vpliva na zdravje jeter
- zmanjša raven serotonina - nevrotransmiter, odgovoren za dobro razpoloženje.
Kaj se moramo izogibati?
Povišanje holesterola v krvi povzroča uživanje hrane, bogate z nasičenimi maščobnimi kislinami.
Torej, morali bi zmanjšati vnos:
- maščobnega mesa in mesnih izdelkov
- hitre hrane
- čipsa in prigrizkov
- mlečnih izdelkov
- rafinirane slaščice
- pekarske izdelke, ki so bogati s trans maščobnimi kislinami iz margarine
Razen praznih kalorij samo energijske sestavine, v organizem ne boste vnesli nič kakovostnega, ponudili pa mu boste slabe sestavine, ki bodo dolgoročno motile normalno delovanje.
Kako zmanjšati holesterol?
Tisto, kar bo prispevalo k zmanjšanju slabega holesterola, je zagotovo nadzorovan in zmanjšan vnos nasičenih maščobnih kislin ter povečan vnos nenasičenih maščobnih kislin. Nenasičene maščobne kisline prihajajo iz rastlinskih prehranskih virov, zato bi morali v prehrano vključiti hladno stisnjena olja, kot so oljčno, laneno, bučno, sezamovo olje itd., semena in oreščke.
Koristi prihajajo tudi od živil, bogatih z dietnimi vlakninami, kot so celih žitarice, sadje in zelenjava, ki vplivajo na znižanje holesterola. Prav tako je pomembno biti aktiven. Hodite peš, hodite po stopnicah, vozite kolo, ukvarjajte se s športom ali katero koli drugo aktivnostjo, ki bo prispevala k zmanjšanju holesterola.
Na Encianu zagotovo priporočamo, da v svojo dnevno rutino vključite prehransko dopolnilo Encian rdeča riž.
Kaj je rdeča riž?
Rdeča riž se pridobi s fermentacijo "običajne" z delovanjem rdečega kvasovk Monascus purpureus, pri čemer pride do sprememb v videzu in lastnostih rdeče riže. Rdeča riž se za prehrambene namene uporablja na Kitajskem, Japonskem in Aziji, kakor tudi v ZDA, z ocenjeno dnevnim osebnim vnosom 14-55 gramov.
Za prehrambene namene se rdeča riž skozi zgodovino čez 1000 let uporablja za medicinske namene. Prva uporaba rdeče riže na Kitajskem je zabeležena v času vladavine Tang dinastije, leta 800 n.š. V starodavnih kitajskih medicinskih spisih se rdeča riž opisuje kot zdravilo za izboljšanje krvnega obtoka in za lajšanje prebavnih težav in driske. Toda v zadnjih nekaj letih se je kot posledica raziskav rdeča riž izkazala za izredno sredstvo za zniževanje lipidov, vključno s holesterolom in trigliceridi.
Ekstrakt rdeče riže v prahu v Encianovih kapsulah Rdeča riža vsebuje monakolin K, ki prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 10 mg monakolina K iz pripravkov fermentirane rdeče riže. Dve kapsuli Encian rdeča riž proizvoda vsebujejo min. 10 mg monakolin K.