Psyllium lupine - vaš zaveznik za dobro prebavo in čiščenje črevesja

Verjetno je vsak v življenju doživel vsaj krajše obdobje neredne prebave. Toda kronično slaba, upočasnjena, neredna prebava in trd iztrebek lahko predstavljajo velik problem in vzrok stalne nelagodje. Najpogostejši vzroki te težave so sodoben način življenja z pospešenim tempom in veliko stresa. Poleg tega, mnogi preveč sedejo v službi in doma, telesne aktivnosti so zmanjšane na minimum. Redno prebavo lahko motijo razne spremembe v rutini: potovanja, mirovanje, bujenje in ležanje v različne čase, pa tudi bolezen in slabe življenjske navade, kot so kajenje in prekomerno uživanje alkohola.
Prav tako, veliko vlogo pri dobri prebavi igra prehrana. Veliko ljudi je neredno in na hitro. Hrana, ki jo konzumiramo, pogosto je hitro pripravljena, industrijsko obdelana in polna nezdravih maščob, sladkorja, soli in raznih aditivov. Pogosto so to izdelki iz bele moke (kruh, pecivo, testenine, torte, piškoti ...) in škrobna živila z malo vlaknin (riž, krompir). Zaradi vsega tega je prebavni sistem preobremenjen in pogosto deluje počasi. Posledica tega so leniva čreva - pogosti zaprtje, ki lahko trajajo dneve. Vse to spremlja močan občutek napetosti, nelagodja, teže in pritiska v črevesju. Takšno dolgotrajno stanje lahko rezultira v bolečinah, krčih in hemoroidih. Pri nekaterih osebah se zaradi upočasnitve metabolizma lahko zgodi tudi nabiranje kilogramov.
Kaj so psyllium lupine?
Psyllium lupine so fantastičen vir naravnih vlaknin, ki vam lahko pomagajo pri težavah s prebavo in za čiščenje črevesja.
Psyllium so mlevljeni semeki indijskega trpotca. Naravno ne vsebujejo glutena, so nevtralnega okusa in so izjemno bogati s topnimi vlakni: 100g psylliuma vsebuje celo 14 krat več vlaknin kot 100g ovsenih otrobov!
One čistijo vse škodljive snovi iz debelega črevesa z lahkoto, tako da bi morali postati glavni zaveznik za prebavo za vse s prebavnimi težavami. Polisaharidne sluzi z veliko sebe vežejo vodo in imajo sposobnost povečanja svoje prostornine do 15 krat.
Ta rastlina vsebuje lipide, nenasičene maščobne kisline, vlakna in veliko sluzi, zaradi česar se ustvarja učinek "mazanja“ črevesnih sten.
Prehranska vlakna v rastlini pomagajo oblikovati večji volumen in so odporna na prebavne encime, tako da relativno lažje prehajajo skozi želodec do debelega črevesa. Tam zadržujejo vodo, nabreknejo in stimulirajo peristaltiko črevesja.
V stiku s tekočino se psyllium spremeni v gel in poveča svoj volumen za najmanj desetkrat. Pogosto se zaradi teh značilnosti uporablja v receptih za kruh, pecivo in torte brez jajc ali kot zgoščevalce za juhe in omake.
Kako je najbolje uporabiti psyllium lupine?
1-3 čajne žličke (=5g) vmešajte v 200ml vode ali soka in konzumirajte takoj, preden se ne začne gelirati. Po konzumaciji se priporoča takojšnje zaužitje še ene dodatne kozarca vode. Prav tako se priporoča povečan vnos vode čez dan za najboljšo efikasnost psylliuma.