Proteinski kruh je preizkušen recept za hujšanje

Kaj je proteinski kruh?
Zadnje čase se veliko sliši o tem kruhu, vendar včasih morda nismo povsem prepričani, o čem se pravzaprav gre in kakšne so njegove prednosti v primerjavi z drugimi, običajnimi vrstami kruha.
Kruh je pogosto na meniju, večnamensko živilo brez katerega je težko predstavljati vsakdan. Včasih pa poskušamo ne jesti običajnega kruha iz bele moke ker nima veliko prehranskih vrednosti in iščemo kakovostne alternative, zlasti kadar gre za zdravo hujšanje.
Obstaja mnogo diet (prehrambenih načinov) s povečanim vnosom proteinov in zmanjšano vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki so izkazali učinek pri hujšanju. To je predvsem zato, ker proteini zagotavljajo energijo in so pomembni za normalno delovanje telesa, medtem pa prehranska vlakna in zdrave maščobe dodatno prispevajo:
- k občutku sitosti,
- dobi ravni energije in
- redni prebavi.
Važno je omeniti, da zaradi vnosa proteinov ne izgubljamo mišične mase in izostane občutek lakote, zaspanosti in utrujenosti.
Prednosti kruha, bogatega s proteini
Proteinski kruh za hujšanje ima veliko prednosti.
Predvsem vsebuje majhen delež ogljikovih hidratov, večji delež proteinov in zdravih maščob, kar zagotavlja dolgotrajno sitost.
Krvna glukoza se ne spremeni hitro, kot če bi jedli bel kruh in razne preproste ogljikove hidrate (sladkorje). Prav to ga naredi dragoceno živilo, ko se trudimo jesti zdravo in se znebiti odvečnih kilogramov, ohranjati zadovoljivo telesno težo in povečati mišično maso.
Katera živila naredijo kruh proteinski?
Viri dragocenih proteinov v proteinskem kruhu so najpogosteje:
- sirotka,
- jajčni beljaki,
- stročnice (soja, čičerika in grah),
- žitarice (npr. pšenica in rž) in
- razna semena (lanena, sezamova, sončnična, bučna, chia semena…) in
- oreščki (kot je mandljeva moka, orehi…).
Obogateni so tudi z vlakninami žitaric, ki ugodno vplivajo na zdravo in redno prebavo, kar je gotovo izredno pomembno za zdravje, a tudi za optimalno telesno težo.
Mestemacher proteinski kruhi so praktični za uporabo
Mestemacher proteinski kruhi so dlje časa sveži in zelo praktični za uporabo. Že so narezani na tanke rezine primerne velikosti, tako da jih lahko vzamemo s seboj, npr. na delo.
Izbiramo lahko med vrste Mestemacher kruhov:
- Proteinski kruh,
- Proteinski kruh z orehi - vsebuje 5% orehov in
- Proteinski kruh s korenčkom - vsebuje 5% korenja.
Proteinski kruh je primeren za obroke skozi ves dan: za zajtrk, kosilo, večerjo in prigrizke. Uporabljamo ga kot kateri koli kruh, odličen je za različne namaze in sendviče.
Hitro, okusno in praktično!