Popolna pena za jutranjo kavo?

Dva nova člana v družini Alpro napitkov sta Barista oves in Barista mandelj. Že samo ime pove, za koga in kaj so namenjeni, natančno domačim baristom in naprednim amaterjem, ki želijo rastlinsko alternativo kravjega mleka pri proizvodnji pene in ne želijo delati kompromisov na kakovosti.
Oba izdelka prihajata v 1-litrskih pakiranjih in po odprtju jih lahko nekaj dni hranite v hladilniku, tako da ni strahu, da bodo pokvarili, če imate malo gospodinjstvo ali pijete samo skodelico-dve kave na dan.
Navodila so preprosta in Baristo je treba obravnavati kot kravje mleko pri proizvodnji pene, torej, pijača mora biti predhodno ohlajena, temperatura pare v vašem kavomatu pa okoli 65-70 stopinj Celzija.
Preizkusili smo obe Baristi v popolnoma avtomatiziranem aparatu, ki ima vgrajeno posodo za mleko, vendar če uporabljate tistega z ločeno posodo, ni razlike. V primerjavi s popolnoma maščobnim (3,5%) kravjim mlekom smo prišli do teh ugotovitev:
- 10-15% manj pene v primerjavi s popolnoma maščobnim mlekom, vendar še vedno dovolj za dober vizualni vtis
- pene je prosojna in svilnata, ni tako trdna, vendar po približno 10 minutah še vedno prisotna, čeprav za polovico manj kot na začetku, kar bi pojasnili z dodajanjem sladkorja in mešanjem.
- okus je največje presenečenje: povsem je nevtraliziral sicer prisotno kislost kave, ki jo polno maščobno mleko, verjetno zaradi lastne kislosti, ne more. Vendar pa je okus kave še vedno prisoten, kar je najpomembnejše.
K temu, ni kislega aftertastea, ki nekaterim lahko smeta. - vonj kave je nekoliko šibkejši kot običajno, kar bi lahko regulirali z nastavitvijo arome na samem aparatu.
Temperatura grelca, kot smo rekli, je priporočena na 65-70 stopinj Celzija, vendar v našem testiranju ni bila znana, ker te možnosti na avtomatu nimamo, zato smo nastavili na maksimalno.Kava je v vsakem primeru bila vroča.
Zaključek? Barista oves kot nadomestilo za polno maščobno kravje mleko je opravila preizkus, razlike v primerjavi s kravjim mlekom (nekoliko manj pene) se lahko tolerirajo, če upoštevamo prednosti tj. nima laktoze, zdravje in manj kalorij.
Če ste srečni lastnik kavomata in imate radi cappuccino, macchiato ali latte, in ne samo čistega espressa, bi morali dati priložnost Alpro baristom. Če aparata nimate, Bariste še vedno lahko igrajo vlogo v vaših pijačah, ker se lahko mešajo s toplimi ali hladnimi, ne samo s kavami, ampak tudi čaji, in so tudi dober dodatek za matcha.