Pesa - resnično zdravstveno bogastvo

Če bi vedeli, kako zdrava in zdravilna je pesa, bi bili naši vrtovi polni pesa. Ta nevpadljiva zelenjava, ki raste v zemlji, skriva v sebi čisto prehransko bogastvo. Po lupljenju daje tako čudovito rdeče-vijolično barvo, ki jo dobiva iz betacianina, ki zagotavlja antioksidativno zaščito, medtem ko betalaini ščitijo jetra pred prostimi radikali. Bogata je s folno kislino, železom, fosforjem, manganom, kalijem, vlakninami, vitaminom C, magnezijem, triptofanom in bakrom, zato se smatra za kemoprotektivno hrano; ščiti pred rakotvornimi pojavi v telesu in ohranja zdravje srca.
Poleg vitaminov in mineralov pesa vsebuje tudi ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe in vitamine B kompleksa. Nutritivno zelo bogata pesa je energetsko revna, zato se ne moramo bati povečanja telesne teže.
Sok od pese je močan zaviralec celičnih mutacij, kar potrjuje njena značilnost proti raku. Pigmenti iz pese preprečujejo oksidacijo LDL-a, začetnega procesa v nastajanju ateroskleroze, zato ugodno vpliva na zdravje srca. Pesa bo pomagala tudi pri urejanju nizkega krvnega tlaka.
Aminokisline, ki se nahajajo v soku pese, ugodno vplivajo na delovanje živcev in možganov. Naribana pesa in sok iz pese spodbujata uriniranje in izločanje sečne kisline. Pesa je sredstvo za tvorjenje krvi in izboljšanje njene sestave, obnavljanje in aktivnost rdečih krvnih celic. Spodbuja delovanje črevesja, želodca in žolča.
Pesa ima še veliko pozitivnih učinkov na človeško telo, a to je le majhen del. Ni pomembno, ali jo pripravljate naribano za solato, na pari ali kuhano v lupini in kot čudovit okusen napitek, pesa je resnično nenadomestljiva. In ne bojte se, če po večji porabi pese opazite rdečino v urinu; to je betacianinurija, popolnoma nenevarna.