Zdrav kečap

Ketchup morda ne sodi v klasično vizijo domače zelenjave za zimo, vendar ga jaz še vedno jemljem za nekakšno moderno varianto. Preprosto, kadar ne morem dobiti lepe, sveže, domače paradajze, potem tudi nisem navdihnjena, da bih naredila kečap. Torej je poletna sezona rezervirana za njo, prav tako kot za bolj klasične vrste zelenjave za zimo.
Vedno so mi bile všeč domače izvedbe tistega, kar običajno imenujemo "junk food". Nihče me ne more prepričati, da domač hamburger ali hot dog ne more biti sočen in močan obrok, samo če pazimo, katere sestavine bomo v njega vrgli.
Enako je s kečapom, na nek način ga nujno povezujemo z nezdravimi oblikami hitre hrane. Priznam, moja prva asocijacija je tista antipatična, plastična rdeča steklenica na mizi ameriške gostilne. Toda spet, če ga sami naredimo, od začetka do konca, skrbno izbiramo sestavine, ki jih uporabljamo, rezultat ne more biti slab.
Trdne domače paradižnike je tukaj pomagal temni muscovado sladkor, ki je kečapu dal lep sladek okus in mu nekako poglobil okus. Med pripravo je dišeč cimet, ki sem ga prvič dodala v domači kečap. Zelo mi je bil všeč okus, ki sem ga dosegla.
Kot pri vsaki zelenjavi, morate tudi tukaj paziti na sterilizacijo kozarcev. Svoje steklenice sem najprej dobro oprala in osušila. Nato sem jih držala v pečici na 100 °C približno pol ure. Ker imajo fiksne zamaške, jih nisem mogla obravnavati ločeno, zato sem jih obrisala z alkoholom in nato vroči kečap vlila v vroče steklenice, zatesnila in vrnila v izklopljeno pečico. Pustila sem, da se ohladi do jutra.
Tako pripravljen ketchup po odprtju shranite v hladilnik. Tako lahko traja vsaj en mesec. Govori se, da lahko traja tudi dlje, do šest mesecev, vendar preprosto, vsakič porabimo steklenico prej, zato nisem še preizkusila tega polletnega obdobja.
Pikanten kečap
SESTAVINE:
(Približno 3 dl)
1 kg paradižnika (nekaterih mesnatih sort, kot so slivovci)
1 glava čebule
1 strok česna
1 peperoncino
listi zelene
List lovorja
1/4 skodelice Encian Muscovado temno sladkor
1/4 čajne žličke Superfoods Bio kejlon cimet
Poper
0,25 dl Encian Bio jabučnega kisa
Oljčno olje
PRIPRAVA:
1. Na koncu rezite "x" na paradižnik, prelijte ga z vrelo vodo in ga potopite v ledeno vodo. Tam, kjer ste naredili "x", se bo koža začela sama lupiti. Olupite vso kožo s paradižnika in ga nasekljajte na manjše kose.
2. Nasekljajte glavo čebule in jo prepražite na malo olivnega olja.
3. Dodajte česen v isto posodo, pustite, da "zadiši", nato dodajte paradižnik, list zelene (jaz jih nisem sesekljala, ampak sem jih dala cele in kasneje odstranila) in lovor ter na drobno nasekljano čili papriko.
4. Kuhajte na srednjem ognju, dokler se ne zgosti, približno eno uro, nato prefiltrirajte skozi sito.
5. Dodajte malo soli in popra, Encian Muscovado temno sladkor, cimet in jabolčni kis v pridobljeno tekočino. Vrnite na ogenj.
6. Kuhajte, dokler ne dosežete želene gostote. Če je vaša mešanica gostejša od tega, kar želite, dodajte malo vode ali paradižnikovega soka.
7. Medtem ko se kuha kečap, sterilizirajte steklenice, nato pa vroči kečap nalijte v vroče steklenice. Pustite, da se ohladi v zaprti, topli pečici, v kateri ste predhodno sterilizirali steklenice.
Opomba: Če res radi pekoče, tako kot jaz, dajte na to količino 3 peperoncini. Če pa sploh ne marate pekoče hrane, preprosto izpustite peperoncino.