Rastlinski napitki kot dodatek kavi: so vsi enako dobri za to?

Če ste strastni ljubitelj kave, ste morda že eksperimentirali z rastlinskimi mlečnimi alternativami za svojo kavo. Na drugi strani ste morda veteran vegan z močnimi lastnimi preferencami, ali celo imate alergijo na mlečne proizvode, ki vas prisili, da iščete nove alternative mleku. Mleko lahko vpliva na mnoge aspekte končnega okusa in videza kave. Kot
Mleko se sestavlja iz proteinskih molekul. Raven beljakovin variira, odvisno od mleka, ki ga uporabljate, vendar, ko se segreje, se vsi topi', zadržujejo zrak in spreminjajo mleko v peno. Glede na ogromne razlike med mlekom in rastlinskimi napitki, in njihov učinek se razlikuje glede na okus in teksturo kave, zato pogosto poznavalci eksperimentirajo, da bi odkrili popolno šalico.
Poglejmo, kako se različni rastlinski napitki, kot dodatki kavi, obnašajo v vlogi nadomestka za mleko.
Sojin napitek se lahko pohvali z bogato zgodovino, zato ni čudno, da že kar nekaj kavarni ima izkušnje z njegovo uporabo. Njegove ključne prednosti so dostopnost in visok vsebnost beljakovin.
Okus: nevsiljiv, što je pomembno za bariste, ker vedo, da ne bo ogrozil okusa kave.
Kakšna je kava z njim?
Sojin napitek je priljubljena alternativa mleku, zahvaljujoč podobnim ravnem beljakovin. Ko se segreje na pravo temperaturo, dobro posnema gladke penaste teksture mlečnega mleka. Vendar se lahko strdi kot reakcija na kislost ali temperaturo kave, zato bodite previdni in eksperimentirajte, dokler ne najdete najboljših pogojev.
Priljubljenost bademovega mleka nenehno narašča, prihaja v variantah sladkane in nesladkane, zato je to tudi prednost pri izbiri.
Okus: Brez omembe bademov, ima oreščast okus z rahlo grenkastim okusom, zato se nekateri odločajo za sladkano različico bademovega mleka, odvisno od praženja same kave.
Kakšna je kava z njim?
Če imate radi dodaten sloj okusa, bademov napitek ponuja kavi to dimenzijo. Ono nima toliko beljakovin kot mleko in bi lahko vašo kavo napolnil z vodenim slojem pod ustvarjeno peno pa je pomembno predhodno eksperimentirati.
Njegov glavni adut je tekstura, ki jo doda pjeni. Vemo, da so kokosova mleka kremasta in naravno gosta, što ga dela priljubljenega za peno in peno. Prav tako ima veliko zdravih maščob!
Okus: Naravna sladkost okusa kokosa je izpostavljena. Nekateri bi lahko trdili, da to odvrača pozornost od okusa kave, vendar to, seveda, odvisno od kave.
Kakšna je kava z njim?
Tak napitek vnese v kavo ekzotično izkušnjo brez potrebe po kakšnih umetnih aromah ali sladilih. Štoviše, njegova pena je tudi bolj penasta od mleka, što mu daje živahnejši videz, vendar se hitreje razpade.
Zobeni napitek se lahko pohvali z mnogimi koristnimi sestavinami, saj nima nasičenih maščob, vendar je poln beljakovin, vlaknin in naravne sladkosti. Oves tudi vsebuje beta-glukane, ki pomagajo pri zdravju srca in zniževanju holesterola.
Okus: Zobeni napitek prinaša okus žit. Njegove sladke note so že priljubljene pri mnogih ljubiteljih kave in verjetno je največji konkurent kravjemu mleku.
Kakšna je kava z njim?
Naravno gosto, masleno, kremasto teksturo oat mleka drži ob mlečnem mleku za teksturo in okus. Dobro se raztegne in ustvari lepo peno, vendar se kot mnoge druge rastlinske mleka lahko loči.
To je još en napitek iz oreškastih plodov, ki je podoben kravjemu mleku, vendar lahko ima svojo ceno. Indijski oreščiči so lahko dragi v primerjavi z drugimi, bolj običajnimi in dostopnimi orešči, zato lahko so dražji.
Okus: Napitak od indijskega oreha ima manj oreščasti okusa v primerjavi z drugimi napitki, vendar kljub temu daje maksimum tistim, ki iščejo naravno sladek okus, kot tudi tisto kremastost, ki jo imamo radi!
Kakšna je kava z njim?
Napitak od indijskega oreha daje dostojno "raztegljivost", vendar ustvarja večje mehurčke, kar dela peno manj gosto, kar privede do teksture penaste kopeli.
Ker ni proizveden iz oreškastih plodov in soje, rižin napitek lahko pritegne ljubitelje kave z alergijami na oreščaste plodove in tiste, ki ne prenašajo laktoze. V primerjavi z drugimi rastlinskimi mleki je lahko in osvežujoče.
Okus: Kot
Kakšna je kava z njim?
Ni idealen za kave, na katere smo navajeni. Izrazit pomanjkanje beljakovin pomeni, da ne ustvari teksture podobne peni, ki jo morda iščete.
Očitno obstajajo mnoge zdravstvene prednosti izbire nemlečnega mleka, kot tudi njegov jasen ekološki uspeh, zaradi česar ga veliki verigi kavarn vse bolj vključujejo v svojo ponudbo. Življenje brez mlečnih proizvodov postaja vse pogostejše, bodisi, da gre za izbiro življenjskega sloga ali nekaj, čemur se morate prilagoditi zaradi alergij. Z gotovostjo se lahko reče, da so rastlinski napitki tu, da ostanejo, in s toliko različnimi različicami in izborom je izbira najboljšega napitka za kavo le stvar želje.