Pšenični in ovseni otrobi: recite slabi prebavi nasvidenje!

Na žalost, v današnjem življenjskem slogu slaba prebava ni nič kaj redkega. Večji del dneva preživimo sede, pogosto obremenjeni z mnogo obveznosti in stresa. Ko se temu doda slaba prehrana, kjer prevladuje hitra hrana z veliko bele moke (kruh, pecivo, testenine, riža, krompir, sladice ...) problem postane še večji. Blato je lahko trdo in neredno, kar je pogosto spremljano z nelagodjem, napenjanjem, pa tudi s hemoroidi.
Za boljšo in redno prebavo je zagotovo potrebnega več gibanja, vendar moramo biti pozorni tudi na vsakodnevno prehrano, ki bi morala biti kar se da raznolika - z dovolj beljakovin, zapletenih ogljikovih hidratov, zdravih maščob, veliko tekočine (vode), s trpežnim sadjem in zelenjavo, ki je poleg vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi pomembno tudi zaradi velike količine vlaknin, ki so ključne za redno in dobro prebavo. Zaradi teh prehranskih vlaknin so stročnice, pa tudi cela zrna, ki se pri obdelavi niso olupili in vsebujejo ovojnico (integralna zrna), zelo pomembni v prehrani.
Priporočljivo je dnevni vnos 25 do 30 gramov vlaknin. Pogosto nimamo časa skrbeti za količino vlaknin v obrokih, zato jih v prehrani primanjkuje. Poleg raznolike prehrane jih lahko vnašamo tako, da običajnim jedem dodamo otrobe (luskice). To so ostanki po luščenju zrn žit, ki vsebujejo prehranske vlaknine, ki so odgovorne za zdravje črevesja in spodbujanje njihovega dela. Tako nam, ko gre za slabo prebavo, otrobi lahko postanejo veliki zavezniki, saj ne preprečujejo samo zaprtja, temveč ga tudi uspešno zdravijo. Za razliko od mnogih zdravil, otrobi ne povzročajo odvisnosti.
Otrobi vsebujejo dve vrsti prehranskih vlaknin. Netopljiva vlakna nabreknejo zaradi vode, povečajo volumen blata in pospešijo prebavo (zato je pomembno, da zaužijemo veliko tekočine). Topljiva vlakna se v stiku z vodo ne nabreknejo, temveč se raztopijo in postanejo želatinasta in večinoma služijo kot hrana dobrim bakterijam v črevesju, kar je prav tako pomembno za dobro delovanje prebave in zdravje na splošno. Upočasnjujejo tudi absorpcijo glukoze v krvni obtok, znižujejo slab LDL holesterol in absorbirajo škodljive snovi. Otrobi na splošno spodbujajo delovanje žolča, dajejo daljši občutek sitosti, zato po obroku ne bomo hitro segli po hrani, kar je pomembno tudi za ljudi, ki želijo izgubiti odvečne kilograme. Menijo, da vnos vlaknin ščiti organizem pred nekaterimi vrstami raka, diabetesom tipa B in visokim krvnim tlakom.
Pšenični otrobi. Zunanja lupina zrn pšenice vsebuje veliko prehranskih vlaknin (približno 45%). Od tega je več kot 90% netopljivih. Drugo najdemo tu, kot so minerali, kot so fosfor, magnezij, cink, mangan, selen, baker in železo, ter nekaj vitaminov B kompleksa. Velja omeniti, da pšeničnih otrobov ne smejo uporabljati ljudje, ki trpijo za celiakijo in netolerance na pšenico.
Za normaliziranje prebave in redno blato je treba dodajanje otrobov v prehrano postopoma, da se telo navadi (zlasti prebavni sistem). Dodajanje lahko začnemo z žlico otrobov. Po petih dneh lahko količino povečamo za žlico. Beremo deklaracije, kjer bomo videli, koliko vlaknin vsebuje določen izdelek. Ne pozabimo čez dan redno uživati tekočino (najbolje vodo), še posebej po obroku z otrobi - da nabreknejo.
Otrobi bomo izbrali po lastnem okusu, lahko pa jih uporabljamo kadarkoli čez dan, v kateremkoli obroku. Lahko jih zmešamo z mlečnimi izdelki (mleko, jogurt, acidofil, kefir ...). Lahko jih dodamo v žitarice, pijače in smoothije, solate, juhe in enolončnice, pa tudi v mešanice (testa) za izdelavo kruha, peciva, tort in drugih prigrizkov in slaščic…