Mučijo vas leniva črevesja? Top 5 zaveznikov za boljšo prebavo

Verjetno je vsak v življenju doživel vsaj krajše obdobje neredne prebave.
No kronicno slab, počasen, neredna prebava in trdi blato so lahko velik problem in vzrok stalne nelagode.
Najpogostejši vzroki te težave so sodoben način življenja z pospešenim tempom in veliko stresa. Poleg tega mnoge osebe preveč sedijo v službi in doma, telesne aktivnosti so zmanjšane na minimum.
Redno prebavo lahko zmotijo različne spremembe v rutini, kot so:
- potovanja,
- negibanje,
- prebujanje in odhod k počitku v različnih urah ter
- slabe življenjske navade, kot so kajenje in prekomerno pitje alkohola.
Slaba prehrana je eden izmed vzrokov zaprtja in napihnjenosti
Prav tako, veliko vlogo v dobri prebavi igra prehrana. Veliko ljudi je neredno in naglo. Hrana, ki jo konzumiramo pogosto je hitra, industrijsko predelana in polna nezdravih maščob, sladkorja, soli in različnih dodatkov. Pogosto so to proizvodi iz bele moke (kruh, pecivo, testenine, torte, piškoti…) in škrobnih živil z malo vlaknin (riž, krompir).
Zaradi vsega tega je prebavni sistem preobremenjen in pogosto deluje počasi. Posledica tega so leniva črevesja - pogosto zaprtje blata, ki lahko traja dneve. Vse to spremlja močno občutek napihnjenosti, nelagode, teže in pritiska v črevenju. Tako dolgotrajno stanje lahko vodi v bolečinah, krčih in hemeroidih. Pri nekaterih osebah se zaradi upočasnitve metabolizma lahko naberejo kikogrami.
Prehrana za boljšo prebavo? Sadje, zelenjava, žita in stročnice!
Boljšo prebavo se lahko doseže z zdravo in raznoliko prehrano z obilico sadja in zelenjave, stročnic in integralnih žitaric. Tako bomo v organizmu vnesli veliko vitaminov, mineralov, zaščitnih spojin in večje količine vlaknin (topnih in netopnih).
V prehrano bi morali dodati tudi probiotike, ker pripomagajo za zdravje črevesne mikroflore in pravilno funkcioniranje črevesja. Najboljša izbira so fermentirani mlečni proizvodi (jogurt, acidofil, kefir…) ter naravno kisana (fermentirana) zelenjava kot je zelje, kumarice in pese.
Tukaj smo prispevali izvrstnih 5 zaveznikov dobre prebave. Skupaj s spremembo živlijeveskih navad nam bodo enormno pomagali pri temu, da bomo dobili hitrejšo prebavo.
Zveznik prebave #1: Suho sadje
Suho sadje (rozine, suhe fige, slive, marelice, brusnice…) izvrsno vpliva na delovanje črevesja.
Lahko ga jemo samostojno, dodajamo v kaši, smoothije, sladicah... Skupaj s suhim sadjem se priporoča konzumacija dovolj tekočine ali pa ga pred konzumacijo namočimo v vodo (najbolje zvečer).
Kot hitra pomoč pri zaprtju blata bo pomagala Ortisan forte voćne kocke. Vsebujejo suhe fige, seno in tamarin, ki imajo močno delovanje na črevesju.
Zveznik prebave #2: Semena in oreščki
Semena kot so buča, lan, sezam, sončnice, chia in psyllium ter nuts kot so lešniki, oreh, mandelj in pistacija lahko veliko pomagajo pri lenivi prebavi.
Razen obilice mineralov, vitaminov in vlaknin, vsebujejo tudi zdrave maščobe ki so prav tako pomembne za dobro prebavo. Lahko jih jemo samostojno in dodamo v različne jedi: priloge, solate, kruh, pecivo, torte, piškote, prigrizki…
Zveznik prebave #3: Otrobi (otrobe)
Otrobi ali oatrobine nastajajo s plezovanjem zrn žita in so vreden vir prehrambenih vlaknin, ki so zelo pomembna za redno prebavo in zdrava črevesja.
Najpogostejša uporaba psenćinbi bran in oves bran. Preprosti so za uporabo, tako da z njimi lahko vsakodnevno obogatimo različne jedi.
Najlažje je da jih zmešamo razna kaša, kašasti sokovi dodani v salate, juho in enolončnice. So odličen dodatek pri pripravi domačih testenin (testenine, kruh, pecivo, piškoti, prigrizki, torte…).
Zveznik prebave #4: Jabolčni kis
Koristno je tudi redno konzumiranje jabolčnega kisa, ki je znan po svojem delovanju na pospeševanje metabolizma in urejanje prebave.
Ocet uporabljamo za solate, ali pa ga pitmo razredčenega z vodo. Najbolje je ga pijemo pred obrokom, najbolj zjutraj, na gladen želodec. Vo vodo sobne temperature dodamo 1 do 2 žlički jabolčnega kisa, po okus lahko dodate tudi nekaj medu.
Zveznik prebave #5: Unos tekočine
Za dobro prebavo je zelo pomembno, da redno pijete veliko tekočine.
Najboljša izbira je obična voda.
Prav tako je pred zajtrkom dobro popiti topel čaj npr. mete, koper ali zeleni čaj. Dobro je piti magnezijevega klorida (nigari) saj je magnezij mineral, ki pogosto manjka v prehrani, ima pa pomembno vlogo pri urejanju prebave.