Moka iz proso, idealna hrana naravno brez glutena

Ko govorimo o živilih brez glutena, je moka iz proso idealna alternativa beli in pšenični moki. Proso je žitarica naravno brez glutena, zato jo preizkušajo ljudje s celiakijo ali občutljivostjo na gluten. Moka iz proso ima blag in okusen orešn okus in se lahko uporablja v receptih za pecivo, kruh in druge jedi.
Kaj je proso?
Proso je žitarica, ki se je začela gojiti več kot 4.000 let nazaj v Aziji. Bila je glavna žitarica v Evropi med srednjim vekom. Proso najdemo v vsem, od žitaric za zajtrk do brezglutenskega piva. Iz nje se dela moka, ki vsebuje več proteinov kot moka iz rjavega riža, najpogosteje uporabljenega brezglutenskega moke. Poleg tega vsebuje vlaknine, ki so primerne za mikrobiome za spodbujanje zdravja črevesja in veliko drugih hranil, vključno magnezij, mangan, fosfor in folate. Moka iz proso bogata je vir antioksidantov in nizko glikemijskih ogljikovih hidratov. Ta starodavna žitarica je tudi koristna za zdravje srca, ker vsebuje topne vlaknine, ki ugodno vplivajo na črevesje in znižujejo LDL holesterol.
Kdo ne sme jesti proso?
Kadar gre za uživanje moke iz proso, ni priporočljivo za ljudi, ki imajo težave s ščitnico, ker lahko drastično zniža raven joda. Moka iz proso vsebuje snovi, ki lahko povzročijo golo, če ne zaužijemo dovolj joda.
Vendar pa lahko izdelek, ki vsebuje proso, vsebuje gluten, če je proso gojeno v bližini pšenice, na primer, ali če je proizvedeno na opremi, ki proizvaja tudi sestavino, ki vsebuje gluten. Čeprav gre za minimalne količine, ti podatki morajo biti navedeni na embalaži.
Zato, če imate celiakijo, preverite etiketo kot tudi vsako drugo hrano brez glutena.
Kako peči s proso moko?
Pri peki lahko do 25 odstotkov moke v vašem receptu varno zamenjate s proso moko.
Za peko kruha, tort in mufinov je zmagovalna kombinacija proso moka s škrobi brez glutena za peko. Predlagamo 2 skodelici moke iz proso, ½ skodelice tapioka škroba in ½ skodelico krompirjevega škroba, plus ksantan gum.