Chia izboljšuje prehrano otrok

Ko imate otroke, je normalno, da želite zagotoviti, da so njihovi obroki hranljivi in raznoliki, da bi zadovoljili njihove ne samo energijske potrebe, ampak tudi, da bi vnesejo hranilne snovi, ki bodo zagotovile njihovo rast in razvoj. Če vaš otrok želi jesti vse, kar pred njega položite, potem verjetno nimate težav, saj mu lahko ponudite vse, kar potrebuje njegov organizem s svojo raznovrstno prehrano, toda kaj če to ni tako? Potem verjamem, da začnete raziskovati katera hrana je vrednejša, torej katera lahko vašemu otroku zagotovi več hranilnih snovi. Morda ste začeli opažati tudi t.i. police zdrave hrane v supermarketih. Na tem delu je mogoče najti različne integralne izdelke, zeliščne napitke, naravne sokove, izdelke iz soje, olja, žitarice in v zadnjem času tudi t.i. superhrano. Nekatere izmed teh živil so eksotične ali nam popolnoma neznane, kot so baobab, lucuma, chia, medtem ko smo se z drugimi že srečali, kot so kurkuma, ingver, cimet.
Morda se vprašate, kaj od tega bi lahko dajali otrokom. Mene je pritegnila chia, majhno seme, ki raste v Srednji in Južni Ameriki, ki se tam uporablja kot vir moči in vzdržljivosti predvsem zaradi svoje hranilne vrednosti. Menim, da bi to bila dobra sestavina, ki bi lahko izboljšala prehrano otrok.
Chia semena so bogata z maščobami, a tudi z zdravimi nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so omega-3, ki so otrokom potrebne za razvoj možganov in vida.
Chia vsebuje polne beljakovine kar pomeni, da zagotavlja vse esencialne aminokisline, kar je pomembno za rast in razvoj vseh tkiv in organov.
Chia je bogata z netopnimi vlakninami, kar je pomembno za vzdrževanje redne prebave in preprečevanje zaprtja, zelo pogostega problema v otroški dobi.
Chia vsebuje tudi precejšnjo količino antioksidantov, ki so pomembni za ohranjanje zdravja organizma in preprečevanje degenerativnih bolezni. Za razliko od drugih semen prav zaradi večje prisotnosti antioksidantov bodo nenasičene maščobe ostale stabilne, tj. semena se ne bodo pokvarila.
Chia ne vsebuje glutena, zato je verjetnost za pojav alergij zelo majhna. Zaradi nevtralnega okusa se lahko dodaja v vsako jed. Predvsem se priporoča konzumacija kot dodatek jogurtu, pudingom, smoothieju, žitam za zajtrk, juham, lahko pa se doda tudi v testo pri pripravi kruha, pekovskih izdelkov, palačink.
Priporočljivo je, da se chia pri otrocih uživa v količini 1 čajne žličke na dan. Zaradi svoje lastnosti gelifikacije (absorpcije tekočine) je priporočljivo, da se pred uživanjem par časov namoči v vodi, soku, mleku ali kateri drugi tekočini in se jim nato dodajo v jed, ki jo bo otrok zaužil.
Zaželeno je, da je chia iz nadzorovane ekološke pridelave, kar pomeni, da je vzgojena brez uporabe pesticidov in umetnih gnojiv, kar bo dodatno povečalo njeno hranilno vrednost.