Naravna regulacija maščob v krvi z rdečo rižo

Kaj je rdeča riža?
Rdeča riža se pridobiva s fermentacijo "navadne" riže z vplivom rdečega kvasa Monascus purpureus, ki povzroči spremembe v videzu in lastnostih rdeče riže. Rdeča riža kot prehransko živilo se uživa na Kitajskem, Japonskem in v Aziji, kot tudi v ZDA, s predvideno dnevno osebno porabo 14-55 gramov.
Za prehranske namene se rdeča riža že preko 1000 let uporablja tudi za zdravstvene namene. Prva uporaba rdeče riže na Kitajskem je bila zabeležena v času vladavine dinastije Tang, 800. leta n.št. V starodavnih kitajskih zdravstvenih dokumentih se rdeča riža opisuje kot zdravilo za izboljšanje krvnega obtoka in lajšanje prebavnih motenj in driske. Vendar je v zadnjih nekaj letih, kot posledica raziskav, rdeča riža pokazala izjemno orodje za zniževanje lipidov, vključno s kolesterolom in trigliceridom.
Ekstrakt rdeče riže v prahu v Encianovih kapsulah Rdeča riža vsebuje monakoline, snovi, ki zavirajo sintezo holesterola. Eden izmed njih, "monakolin K", je učinkovit inhibitor encima HMG-CoA reduktaze, ki uravnava proizvodnjo holesterola v jetrih.
Bolezni srca in žil
Jasno je, da je ateroskleroza, bolezen kalcifikacije krvnih žil, odgovorna za več kot 50% smrtnih primerov in je danes najbolj smrtonosna bolezen razvitih držav. Nastajanje maščobnih oblog na arterijah, na katere nato vplivajo drugi škodljivi procesi, povzročijo kalcifikacijo arterij in zmanjšajo njihovo elastičnost. Prav visoke ravni škodljivega LDL-holesterola, nizke ravni dobrega HDL-holesterola ter previsoka raven skupnega holesterola so glavni dejavnik, ki vpliva na pojav ateroskleroze. Zato se kot imperativ postavlja znižanje previsokih ravni holesterola na sprejemljive vrednosti.