Mleček-po čemu se razlikuje od meda in komu koristi

Med in mleček proizvajajo čebele. Vendar pa mleček konzumirajo le ličinke čebel in matice zaradi svojih večjih potreb po proteinih. Po nekaj dneh življenja se le čebele, ki so predodrejene, da postanejo matice, hranijo izključno z mlečkom. Matice nadaljujejo konzumiranje samo mlečka (brez medu in pelod) celo svoje življenje.
Prva vidna razlika med medom in mlečkom je njihova pojavnost. Med je gosta tekočina, narejena iz nektarja cvetov. Nasprotno medu, mleček je snov, podobna mleku, ki jo proizvajajo delavke za prehrano matic in njihovih ličink.
Drugič, okusi so zelo različni: mleček je naravno grenak in kisel.
Tretjič, mleček ima več beljakovin in manj sladkorja kot med.
Četrto, med in mleček se razlikujeta po sestavi: mleček je kombinacija vode, beljakovin, sladkorja, lipidov in mineralnih soli. Mleček ima do 70 odstotkov vode, med vsebuje le okoli 17 odstotkov. Eno raziskovanje je pokazalo je, da mleček vsebuje edinstvene beljakovine in maščobne kisline. To vključuje devet glikoproteinov ali glavnih beljakovin mlečka in dve maščobni kislini (trans-10-hidroksi-2-decenojska kislina in 10-hidroksidekanska kislina). Prav tako vsebuje vitamine B, vključno s tiaminom, riboflavinom, niacinom, piridoksinom, pantotensko kislino, biotin in folno kislino.
Za kaj se uporablja?
Mleček se prodaja kot prehransko dopolnilo za različne bolezni, uporablja se v obliki tekočine, prahu ali kapsul. Toda ni uradno priporočenega odmerka za mleček.
Vendar je treba poudariti, da klinični dokazi o blagodejnih učinkih mlečka na človeško zdravje manjkajo. Izsledki, ki jih imamo, so redki, zato bo treba še veliko raziskovati, da se ugotovijo koristi mlečka.
Tukaj je, kar je bilo doslej odkrito.
MENOPAUZA
Najbolj prepričljivo raziskovanje mlečka nakazuje, da bi lahko, če se vzame oralno, pomagalo izboljšati nekatere simptome, povezane z menopavzo, in povečalo občutek dobrega počutja pri ženskah v menopavzi, čeprav so potrebne dodatne raziskave.
Hormonske spremembe med menopavzo povzročajo nezaželene stranske učinke, kot so vročinski valovi, bolečine, oslabljen spomin, depresija in tesnoba.
V eni študiji so raziskovalci 12 tednov spremljali 42 zdrave japonske ženske v postmenopavzi. Oni, ki so jemali (oralno) 800 miligramov mlečka v prahu, so zmanjšali bolečine v hrbtu in tesnobo brez kakršnih koli neželenih stranskih učinkov.
Druga študija, objavljena v reviji Ginekološka endokrinologija, je odkrila, da je 36 žensk v postmenopavzi, ki so jemale 150 miligramov mlečka na dan tri mesece, izboljšalo raven holesterola.
KOLESTEROL
Nekatere študije so pokazale, da bi prehranski dodatki mlečka lahko zmanjšali raven holesterola, celo pri ljudeh, ki niso v menopavzi. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je to zaradi posebnih beljakovin v mlečku.
Mala, enomesečna študija, objavljena v Pharmaceutical Biology, je preučevala 40 oseb z blagim visokim krvnim tlakom. Polovica ljudi je jemala devet kapsul mlečka na dan tri mesece.
Vsaka kapsula je imela 350 miligramov mlečka, za skupno 3.150 miligramov na dan.
Raziskovalci so pregledali njihovo raven holesterola in odkrili, da so ljudje, ki so jemali dnevni mleček, znižali skupno in "slabo" raven LDL holesterola.
UREJANJE SLADKORJA
V študiji na 61 zdravih osebah so raziskovalci preučevali, kako mleček lahko vpliva na sladkor v krvi na tešče pri zdravih osebah. Po šestih mesecih je bila raven glukoze na tešče nižja pri 30 osebah, ki so dnevno jemale 3.000 miligramov mlečka, kot pri tistih, ki so jemale placebo.
Druga mala študija, objavljena v kitajski reviji za integrativno medicino, je preučevala 50 žensk s sladkorno boleznijo tipa 2 in videla podobne rezultate. V tej pilotni študiji je polovica žensk vsak dan jemala en gram doze gela mlečka osem tednov, druga polovica pa je jemala placebo.
Raziskovalci so odkrili, da so ženske, ki so prejemali mleček, imele nižjo raven glukoze v krvi. Njihova raven je bila tudi nižja od tiste žensk v kontrolni skupini.