Kako očistiti pečico s sodo bikarbono in kisom

- Odstranite rešetke pečice, bočne nosilce in vse predmete, shranjene v pečici. Papirnate brisače ali časopise postavite na tla, da jih zaščitite pred kapljanjem.
- Pripravite pasto iz sode bikarbone. V majhni skledi kombinirajte 1/2 skodelice sode bikarbone z dvema žlicama vode (uporabite manj ali več), da ustvarite pasto, ki se lahko maže. Morda boste morali zmešati drugo količino, če je vaša pečica precej velika.
- V tej fazi uporabite rokavice. Z rokami ali starim čopičem za barvo porazdelite pasto na vsako površino pečice, vključno z vrati, razen električnih grelnikov in plinskih lukenj. Zaprite vrata in pustite, da pasta deluje osem do 10 ur.
- Očistite rešetke in bočne nosilce: postavite jih v umivalnik ali kad in poškropite z destiliranim belim kisom. Potresite suho sodo bikarbono in opazujte penasto akcijo! Ko se penjenje ustavi, napolnite kad z vročo vodo, dokler se rešetke popolnoma ne potopijo. Pustite jih, da se namakajo osem do 10 ur.
- Odpri pečico in obriši vse površine z vlažno spužvo ali krpo. Očistite zataknjeno hrano z grobo spužvo ali poškropite z malo kisa in dodajte nekaj suhe sode bikarbone. Penast reakcija bo pomagala pri odstranjevanju trdovratnih oblog in olajšala brisanje.
- Odstranite rešetke in bočne nosilce iz vode za namakanje in obrišite s spužvo, da odstranite umazanijo z vsake strani. Posušite jih in jih vrnite v pečico.