Kako narediti domači sirup iz bezga – dišeč recept z demerara sladkorjem

Kako narediti domači sirup iz bezga – dišeč recept z demerara sladkorjem

Bezga je neizogibna pomladna rastlina, ki jo imamo radi zaradi nežnega vonja, zdravilnih lastnosti in enostavne priprave.

Domači sirup iz bezga ne le osvežuje, temveč je tudi poln naravnih arom, ki nas vračajo v otroštvo.

Če želiš recept, ki uspeva vsakokrat, in poleg tega uporablja demerara sladkor za dodatno globino okusa – na pravem si mestu.


Zakaj domači sirup iz bezga?

  • 100% naravno – brez konzervansov in umetnih arom

  • Idealno pijača za vroče dni

  • Enostavno se pripravlja in dolgo traja

  • Lahko ga uporabljaš tudi za kolače, koktajle ali kot preliv za sladoled


Sestavine za popoln sirup iz bezga z demerara sladkorjem:

  • 30 cvetov sveže nabranega bezga (najbolje nabirati zjutraj, stran od prometnic)

  • 2 l vode

  • 2 limona (nepršena, narezana na rezine)

  • 1,5 kg demerara sladkorja (naravnejši in aromatičnejši od belega sladkorja)

  • 2 žlici citronske kisline


Priprava – korak za korakom:

  1. Cvetove bezga nežno otresi in očisti (ne umivaj z vodo, ker boš izgubil cvetni prah in vonj).

  2. V veliki posodi zmešaj vodo, limonine rezine in cvetove bezga.

  3. Pokrij in pusti stati 24 ur na hladnem mestu.

  4. Po maceraciji precedi skozi gazo ali gosto cedilo.

  5. Dodaj demerara sladkor in citronsko kislino v precedeno tekočino.

  6. Segrevaj na srednji temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi (ni potrebno zavreti).

  7. Vlij sirup v sterilizirane steklene steklenice, dobro zapri in shranjuj na hladnem in temnem mestu.


Koliko traja domači sirup iz bezga?

Če se pravilno pripravi in hrani, sirup lahko traja do 6 mesecev. Po odprtju, shranjuj v hladilniku in porabi v 2–3 tednih.


Kako uporabiti sirup iz bezga?

  • Razredči z vodo (ali mineralno) v razmerju 1:7

  • Dodaj v koktajle z ginom, vodko ali penino

  • Prelij preko panna cotte, sladoleda ali jogurta

  • Vmešaj v testo za palačinke za blag vonj bezga


Zakaj uporabljati demerara sladkor?

Demerara sladkor ima večje zrnce, rahlo karameliziran vonj in je manj rafiniran od belega sladkorja. V sirupu daje blag zlat odtenek in globlji okus, ki popolnoma zaokroži cvetne note bezga. Poleg tega je bolj naravna izbira, če se izogibaš industrijsko predelanim sestavinam.


 

Domači sirup iz bezga je pravi klasik pomladi – in več od tega.

Ob dodatku demerara sladkorja, vsak požirek dobi plastovitost okusa, ki je težko najti v kupljenih različicah.

Priprava je preprosta, rezultat je dišeč, izkušnja – domača in avtentična. Preizkusi recept in uživaj v svežem okusu narave skozi celo poletje.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Verjamemo v

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuSkrb za planet
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Skrb za planet
    letno proizvedemo
    30.000kW
    iz lastne sončne elektrarne
  • Inovativnost
    letno recikliramo
    7.500kg
    papirja