Jabolčna dieta - pomoč pri hujšanju

Vse bolj nam prideta topla vremena in moramo se obleči iz debelih zimskih jaken, ki so skrivale nekaj kilogramov odveč, da bi to čim lažje naredili, in pridobili pravilne navade za celo življenje, nam bosta pomagala Encianova jabolčna dieta in pravilna prehrana.
Pripravek jabolčna dieta vsebuje inulin in jabolčni kis. Močan duo v boju proti kilogramom. Toda vse ne sme ostati na pripravkih, treba je tudi prilagoditi prehrano, zato je za hujšanje in kar je veliko pomembneje, za vzdrževanje takšnega stanja izjemno pomembno prilagoditi prehrambene navade pravilni in uravnoteženi prehrani. To pomeni optimalen količinski in kakovostni vnos.
Ko govorimo o količini, je pomembno, da je vse, kar jemo v obroku, velikosti naše dlani, hrana, ki jo izbiramo, pa naj bo bogata z vsemi hranili (ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine). Pri tem je izjemno pomembno, da izključimo živila, bogata s praznimi kalorijami in revna z hranili, saj z njimi dobimo samo energijo in se zredimo. To so različne vrste prigrizkov, sladkarije, pripravljeni proizvodi, mesne predelovalnine, hitra hrana itd., zato moramo zagotovo izključiti takšne vrste izdelkov s svojega jedilnika.
Maščobe so pomembne za naš možgan, celice, hormone, zato maščob nikoli ne smemo odstraniti iz naše prehrane. Pomembno je le vedeti, da maščobe imajo dvojno večjo energijsko vrednost kot ogljikovi hidrati in beljakovine in jih je treba zaužiti glede na to. Ko želimo zmanjšati telesno težo in jo ohraniti, je pomembno, da ne jemo jedi, pečenih v globokem olju in ocvrte, vendar zagotovo moramo vključiti oreščke, semena in kakovostna olja, kot sta olivno, bučno, laneno, in podobno, v vsakodnevno prehrano.
Za vnos ogljikovih hidratov so celovita žita in izdelki iz njih, ki bodo poleg škroba, ki ga pričakujemo od takšne vrste živila, dali tudi prehranska vlakna, ki dajo občutek sitosti, zmanjšujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in uravnavajo, tj. spodbujajo prebavo ter s tem preprečujejo rak debelega črevesa. Viri beljakovin so lahko rastlinskega in živalskega izvora. Oba sta dobra in jih je treba kombinirati, saj beljakovine dajejo dolgoročno sitost. Zato je treba v prehrano vključiti stročnice (lečo, fižol, čičerko, stročji fižol, grah) v obliki enolončnic in solat, pa tudi piščanca, purana, pusto svinjsko meso, govedino, mleko in mlečne izdelke ter ribo in jajca kot vir živalskih beljakovin.
Najboljša tekočina je čista voda. Treba bi jo bilo zaužiti od 1,5 do 2 L na dan, odvisno od telesne aktivnosti. Lahko so tudi nesladkani zeliščni čaji.
Večerja mora biti lahkotna in sestavljena z nekoliko več beljakovin v primerjavi z ogljikovimi hidrati. Torej v neko sezonsko solato, bodisi iz zelene listnate zelenjave, paradižnika, paprike, kumar ali stročnic, dodajte kuhano meso, jajca, trdi ali sveži sir s pol rezine kruha ali žlico kuhanih žitaric. Dobro jo je zaužiti dve uri pred spanjem. Seveda je pomembna tudi količina, če ne preobremenimo prebavnega sistema, se ne bo zgodilo nič, če bomo kasneje večerjali.