French macarons na zdrav nacin - brez sladkorja in jajc -

Planetarno popularni 'french macaron'so mi bili všeč le zaradi prelepih barv. Okus, zaradi sladkorja in jajc, me nikoli ni privlačil. Ampak, moje raziskovanje in igranje s surovo hrano me je pripeljalo do ideje, da poskusim narediti surovo in zdravo različico teh francoskih zapeljivcev.
Poleg tega, da je pod zdravo mišljeno, da so brez sladkorja in jajc, je pomembno poudariti, da sem jih pobarvala na povsem naraven način. Moram priznati, da sem popolnoma zadovoljna z izidom. Zahvaljujoč pistacijam, blitvi, malinam, rdeči pesi, borovnicam in kakavu, sem dobila zelene, vijoličaste, roza in rjave macarone.
Opomba: pripravljajte macarone samo, če imate čas, če ste dobre volje in če gre za poseben dogodek, saj je za njihovo izdelavo potreben kar nekaj časa.
IZDELAVA: zahtevno
NAPRAVE: multipraktik in mešalnik
MERE:
Skodelica = 250 ml
Žlica = ravna žlica
SESTAVINE:
(za vsako barvo macarona posebej):
ZA MACARONE:
1 skodelica indijskih oreščkov
1 skodelica kokosovih drobtin
1/2 skodelice Superfoods Bio Lucume
1/4 najmanjše žličke vanilije v prahu
ščepec Encianove Himalajske soli
2 žlici medu
BARVANJE MACARONOV:
zeleni = 2 žlici stisnjenega soka blitve (samo zeleni del lista)
roza = 2 žlici stisnjenega soka rdeče pese
vijoličasti = 2 žlici zmletih borovnic
rjavi = 1 žlica kakava
ZA KREMO:
3/4 skodelice indijskih oreščkov (pistacije za zelene macarone) - predhodno namočeni 4 ure
50 ml medu
90 ml Encian Bio kokosovega olja (stopljenega nad vročo vodo)
1/4 najmanjše žličke vanilije v prahu
ščepec Encianove Himalajske soli
ZA BARVANJE KREME:
zeleni = ni potrebno nič dodati, ker bo lepo zelen od pistacij
roza = 1 vrečka malin + 2 žlici stisnjenega soka rdeče pese
vijoličasti = 3 žlice zmletih borovnic
rjavi = 1 žlica kakava
PRIPRAVA:
MACARONI
1. V multipraktiku zdrobite indijske oreščke na drobno, skoraj kot moko.
2. Dodajte kokosove drobtine, lucumo v prahu, vanilijo v prahu in ščepec soli ter še malo zmešajte.
3. Nazadnje dodajte sestavino, s katero barvate macarone (npr. sok blitve za zelene macarone) in med, nato mešajte, dokler se barva ne porazdeli enakomerno. Ne skrbite, macaroni ne bodo imeli okusa po blitvi ali rdeči pesi, oni služijo samo za barvanje.
4. Vsako zmes z rokami razporedite na papir za pečenje, pokrijte z drugim papirjem za pečenje in jo z valjarjem razvaljajte do debeline približno 5-7 milimetrov. Z okroglim modelom za piškote oblikujte macarone.
5. Če imate dehidrator, jih dehidrirajte pri 45 stopinjah Celzija približno 3 ure. Tako bodo na eni strani krhki, na drugi strani pa vlažni in sočni. Če dehidratorja nimate, lahko ta korak preskočite.
6. Ponovite korake od 1 do 5 za vsako barvo.
KREMA
1. V mešalnik dodajte vse sestavine za kremo in ustrezno barvo (npr. maline in rdečo peso za roza) in mešajte, dokler ne dobite gladke kreme. Edini zeleni macaroni, ki jih ne boste morali posebej barvati, bodo 'ozeleneli'od pistacij.
2. Kremo postavite v hladilnik najmanj pol ure, da se dobro ohladi.
3. Ponovite korake od 1 do 2 za vsako barvo.
4. Ko so se kreme dobro ohladile, jih hitro, medtem ko so še hladne, razporedite po vlažni strani ustrezne macarone (npr. zeleno na zeleno) in jih pokrijte z drugim macaronom.
5. Lahko jih hranite v hladilniku nekaj dni, pa tudi v zamrzovalniku (precej dlje).
6. Ne pozabite jih fotografirati za spomin na svoj trud.