Enolončnica s kurkumo za dušo

Enolončnica s kurkumo za dušo

Nobeno etažno centralno ogrevanje vas ne more obdati v teh mrzlih dneh, kot to lahko stori skodelica enolončnice. Žlica goste, tople juhe je balzam za vse tegobe jesensko-zimske sezone, bodisi da želite segreti zmrznjene roke ali razpoloženje, ki že pogreša sonce.

Kurkuma je eden tistih čarobnih začimb, z več številnimi blagodejnimi lastnostmi za vaše zdravje. Poleg tega, popolnoma paše s stročnicami, ker, medtem ko te večinoma povzročajo napihnjenost, kurkuma to nasprotuje. Dali vam bodo tudi živahen okus (ki me nekako najbolj spominja na ingver) in obarvali vašo jed z lepo rumeno barvo in jo vizualno dvignili.

V tej juhi sem se odločila združiti beli fižol (brez posebnega razloga, kupila sem ga dovolj in ga imela največ), rdečo lečo (da bi dosegla čim lepšo gostoto juhe) in ječmen (ker ga preprosto obožujem v vseh jedeh). Toda ta spoj definitivno nima moči zakonskega akta, sprostite se.

Lahko kombinirate vrsto fižola ali leče, kolikor koli želite, ječmen lahko in ne morate uporabiti, pripravite juho po svojem okusu. Edino, če vse kuhate v istem loncu, morate paziti na zaporedje in čas dodajanja sestavin, da se vam nekatere ne bi prekuhale, druge pa ostale surove.

Seveda lahko zgodbo skrajšate in preskočite predhodno namakanje in dolgo časa kuhanja s pomočjo stročnic iz pločevinke. To je celo sprejemljiva rešitev za tiste dni, ko imate nujno potrebo po žlici nečesa tolažilnega.

Juha iz fižola, leče, ječmena in kurkume

SESTAVINE:

1 manjša glavica čebule

3 stroke česna

3 korenje

1,5 žličica Encian Superfoods Bio Kurkuma v prahu

1 žličica semena gorušice

1 žličica suhega timijana

Kos korenine zelene

Voda

200 g belega fižola

100 g ječmene kaše (oluščen ječmen)

150 g rdeče leče

Encian Himalajska sitna sol

Poper

PRIPRAVA:

1. Fižol in ječmen namočite čez noč (nekateri trdijo, da ječmenove kaše ni potrebno namakati, vendar jaz vedno potopim vsaj za dve ali tri ure). Naslednji dan ju odcedite in sperite.

2. Popražite čebulo na malo olja, nato dodajte korenje, narezano na kolobarje, in stroke česna, ki ste jih očistili in samo zmečkali z nožem. Kratek čas popražite.

3. Dodajte kurkumo, semena gorušice in timijan. Pustite, da začimbe zadišijo. (Te začimbe lahko dodate tudi kasneje, vendar jaz rada takoj občutim njihov vonj.)

4. Dodajte fižol in koren zelene ter prelijte vse z približno eno liter vode.

5. Kuhajte fižol približno pol ure, nato dodajte ječmen in še vodo. Sami določite, kako gosto želite, da je juha.

6. Po približno 20 minutah dodajte rdečo lečo, dolijte še vodo in kuhajte vsaj še 20 minut oziroma dokler vse sestavine niso kuhane. Vodo do konca kuhanja dolijevajte po potrebi.

7. Pred koncem posolite in popoprajte ter še malo kuhajte.

8. Te sestavine sproščajo dovolj škroba, zato jedi ni potrebno dodatno zgostiti. Če ste se premotili z vodo in se vam zdi, da je juha preveč redka, lahko odstranite skodelico kuhanega fižola in ječmena, zmešajte in vrnite v juho ter dobro premešajte.

Nasvet: Servirano juho posujte s popečenimi semeni buče in suho pekočo papriko. S krožnikom polnim škrobnatih sestavin postrežite Mestemacher Proteinski kruh.

List
Mi vjerujemo

Verjamemo v

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuSkrb za planet
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Skrb za planet
    letno proizvedemo
    30.000kW
    iz lastne sončne elektrarne
  • Inovativnost
    letno recikliramo
    7.500kg
    papirja