5 razlogov, zakaj je himalajska sol boljša od kuhinjske soli

Sol je pomemben sestavni del v našem vsakdanjem življenju, dodaja okus in izboljša okus različnih jedi.
Dok je obična kuhinjska sol stoletja glavna živila, himalajska sol postaja vse bolj priljubljena zaradi svojih edinstvenih lastnosti in potencialnih zdravstvenih koristi.
Široko se uporablja tudi morska sol, ki je manj obdelana. Vse vrste soli dejansko so v osnovi sestavina natrijev klorid, odvisno od vrste, lahko v različnih količinah vsebujejo tudi nekatere druge minerale. Himalajska sol je zaradi tega edinstvena, saj je njegova sestava najbogatejša.
Pridobljena iz starih rudnikov soli v območju Himalaje, ta rose sol je znana po svojem posebnem okusu in sestavi bogati z minerali.
V tem blogu bomo raziskali pet razlogov, zakaj se himalajska sol izstopa kot boljša izbira v primerjavi z obično kuhinjsko soljo.
Obstajra najmanj pet prednosti zaradi katerih je himalajska sol boljša od obične kuhinjske soli.
1. Naravna in nerafinirana
Himalajska sol je naravna kamen sol, ki je considerana najčistejše vrsto soli na svetu.
Eden ključnih prednosti himalajske soli je njena narava in neradarirnost. Za razliko od obične kuhinjske soli, ki prehaja proces dekalca, ki vključuje odstranjevanje nečistoč in esencialnih mineralov, himalajska sol se ročno kopa in ostane v svoji najčistejši obliki.
To pomeni, da ohranja še več svojih naravnih mineralov, vključno z elementi v sledeh, kot so magnezij, kalij in kalcij. Ti minerali ne samo, da prispevajo k edinstvenemu okusu himalajske soli, ampak ponudijo tudi potencialne zdravstvene koristi.
Encian himalajska sol izhaja iz območja Salt Range v Pakistanu (blizu Himalaje). Pri pripravi za tržišče ji ne dodajo dodatkov, in za preprečevanje grudic, se dodatno preseje in ne uporabljajo škodljivi postopki, kot pri mnogih rafiniranih oblikah soli, pri čemer pogosto izgubijo dragocene mikroelemente.
2. Himalajska sol je bogata z mineralnimi snovmi
Večina vrst soli glavne sestavine so natrij in klor.
Himalajska sol je znana po svojem impresivnem mineralnem profilu, ki vsebuje več kot 80 mineralov v sledovih in elemente, ki so vitalni za človeško telo.
V nasprotju z morsko, in ostalimi solmi, himalajsko sol krasi skupno 84 vrste mineralov, ki so pomembni za normalno delovanje človeškega telesa.
To se še posebej nanaša na različne mikroelemente, ki jih večinoma hrane redko vnesemo v telo. Poleg tega v primerjavi z drugimi vrstami soli himalajska sol vsebuje več kalija, kalcija, magnezija in železa, a manj natrija.
Predvideva se, da ti minerali podpirajo različne telesne funkcije, vključno z vzdrževanjem ustrezne pH ravnoteže, povečujejo hidracijo in pomagajo pri absorvaciji hranil.
Obična kuhinjska sol, po drugi strani, pogosto je ostala tih dragocenih mineralov med procesom rafiniranja. Z uporabo himalajske soli v svojih kulinaričnih prizadevanjih, lahko povečate hranilno vrednost svoje hrane.
3. Nižja vsebnost natrija
Pretirana poraba natrija je veliko vprašanje za mnoge posameznike. Čeprav je sol pomemben del naše prehrane, je ključno, da jo uživamo zmerno.
Himalajska sol v tem pogledu nudi potencialno prednost v primerjavi z obično kuhinjsko soljo. Zaradi svoje večje velikosti kristalov, himalajska sol ima nižjo vsebnost natrija pothranjuje v primerjavi z obično kuhinjsko soljo.
To pomeni, proti enakomerno soli, zmanjšuje skupni vnos natrija.
Za razliko od morske soli, ki povzroča dehidracijo telesa, himalajska sol nima takšnega učinka, temveč se po zaužitju skupaj z tekočino hitro hidrira telesu.veliko fizičnih effortov in izgube tekočin (še posebej pri športnikih), himalajska sol raztopljena v vodi zelo hitro nadomesti izgubljene elektrolite. Zaradi nižje vsebnosti natrija v primerjavi z drugimi solmi nima tako škodljivega vpliva na povišan krvni tlak.
4. Izboljšani okus in vsestranska uporaba v različnih jedeh
Himalajska sol je različnih odtenkov roza, poleg tega, da je dodatek hrani za izboljšanje okusa, je zelo dekorativna.
Njen okus je blag in nevsiljiv ter je zato zaradi teh lastnosti primerna za vse vrste slanih jedi vendar v malih količinah tudi sladic. Zaradi bogastva mineralov, se priporoča tudi kot dodatek k zdravim napitkom iz sadja in zelenjave (smoothiji).
Himalajska sol je cenjena zaradi svojega edinstvenega okusa, ki je blažji in manj oster od obične kuhinjske soli. Njen delikatan okus lahko dvigne okus svoje hrane, ne da bi ga prilagodil.
Poleg tega večja velikost kristalov himalajske soli naredi kot idealno možnost za različne metode kuhanja. Lahko se ga uporablja tudi kot končno sol za posipe na solato, sadje ali zelenjavo na žaru za čudovito okus in teksturo.
5. Himalajska sol se lahko uporablja na različne načine
Poleg za jelo, je koristna za:
- inhalacije pri težavah z dihalnimi organi: še posebej pri astmi, bronhitisu in sinusih,
- piling kože in
- lasna nega las (majhna sol)
- zdravljenje celotnega telesa: v obliki kopeli za noge, ampak tudi za celotno telo (groba sol).
- himalajska lučk: sprošča negative one, ki čistijo zrak in ustvarjajo prijetno vzdušje v prostoru.
Minerali se absorbirajo skozi kožo in zelo hitro vstopijo v telo.
Dok je obična kuhinjska sol že dolgo glavna sestavina v kuhinji, himalajska sol ponuja več prednosti. Njegova narava in neradarirnost, bogata vsebnost mineralov, nižje ravni natrija, izboljšani okus in trajnostni viri prispevajo k njegovi privlačnosti.
Z vključitvijo himalajske soli v svoje kulinarične avanture, ne le izboljšate okus svoje hrane, ampak potencialno tudi koristite od njegovih mineralov v sledovih. Torej, zakaj ne bi poskusili tega rosa dragulja in odkrili nov svet okusa in zdravja v svoji kuhinji?
Cena himalajske soli na trgu ja lahko različna, najbolj varira na njeno poreklo in jamstva čistosti. Encian himalajska sol obstaja v dveh variantah: